Прокуратурата нареди: Ревизоро лично да провери изгарянето на боклука в ТЕЦ „Бобов дол“

Прокуратурата нареди: Ревизоро лично да провери изгарянето на боклука в ТЕЦ „Бобов дол“

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро лично да извърши проверка и да представи доклад за дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ в 15-дневен срок. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според прокуратурата проверката е необходима предвид голямата обществена значимост на проблема, свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията.

Възлагането на проверката е и с оглед постъпилите по служебен път резултати от извършена на 30 март 2020 г. от РИОСВ-Перник проверка на ТЕЦ „Бобов дол“, разпоредена от Районна прокуратура – Дупница във връзка с информациите за възобновяване горенето на отпадъци. Тя трябва да бъде извършена лично от екоминистъра.

От ВАП съобщават, че министърът на околната среда и водите следва лично да провери и да докладва:

– изпълнени ли са изискуемите условия за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и дали в инсталациите на същия се горят само и единствено такива съобразно издаденото комплексно разрешително;

– монтирано ли е предвиденото в комплексното разрешително оборудване /пречиствателни съоръжения – филтри , автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания и т.н./;

– съответства ли фактическото състояние на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД на всички условия залегнали в комплексното разрешително.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *