Прокуратурата погва и Боил Банов за строеж на небостъргач

Върховната административна прокуратура назначава проверка на министъра на културата Бил Банов. Тя е заради документи, издадени от ведомството за строителството на небостъргач, който се издига на метри от културен паметник. Това съобщи в ефира на Нова телевизия главният прокурор Иван Гешев.

В тази връзка очаквам протест от ГЕРБ, ако те действат по същия начин, заяви обвинител номер едно, коментирайки вчерашния протес пред президенството, след акцията на прокуратурата там същия ден.

През май от прокуратурата съобщиха, че Върховна административна прокуратура (ВАП) е сезирала началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач I Tower в центъра на София в близост до площад „Македония“.

ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж.

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач I Tower в центъра на град София. ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж, съобщават от прокуратурата.

Тогава стана ясно, че законодателят е определил категориите строежи в зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация. Съгласно чл. 137, ал.1, т.3, б. „в“ от Закона за устройство на територията /ЗУТ/- трета категория са жилищни и смесени сгради с високо застрояване; сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгърната застроена площ над 5000 кв. м. или с капацитет от 200 до 1000 места за посетители. В чл. 137, ал.1, т.2, б. „д“ от ЗУТ се посочва, че втора категория са сгради и съоръжения за обществено обслужване с капацитет над 1000 места за посетители.

Проверката е от компетентността й и ДНСК следва да установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие.

ВАП изиска и от Главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *