Прокуратурата разследва спекула в аптеките – цената на спирта се вдигнала тройно

Прокуратурата е предприела разследване срещу шоковото поскъпване на лекарствата и медицинските изделия, пише Lupa.bg. От държавното обвинение са били сезирани за необосновано увеличение на цените на спирта, предпазните маски и даже някои противогрипни лекарства.

„Има множество сигнали за спекула, включително подавани от аптекари за силно завишени цени. Работи се и по сигнали за засилен контрабанден внос от Турция към Европа за предпазни маски и определени лекарства, както и за спекула с лекарства, маски и дезинфектанти, извършвана чрез онлайн платформи за търговия”, разкрива запознат с разследването. Проверява се и необосновано поскъпване на витамин D, цинк, селен и витамин C.

Днес по-рано сутринта лидерът на партия „Воля” Веселин Марешки, който е и сред маститите аптечни босове в България, призна в ефира на БНТ, че в неговите аптеки маски липсват, тъй като той не искал да участва в спекула. „Не може единична предпазна маска да се продава за 80 стотинки, при положение, че преди месец е струвала 15”, коментира Марешки.

Същевременно проверка установи, че в сайтът OLX все още могат да се намерят обяви за продажба на предпазни маски за лице, макар от администрацията да обявиха преди седмица, че няма да публикуват такива. Възможно е обаче администраторите на сайта да не смогват да трият публикуваните обяви, които са стотици.

Днес по обяд по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, Върховната административна прокуратура възложи на ръководителите на Изпълнителна агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата и на Комисията за защита на потребителите предприемането на спешни мерки по предотвратяване продажбата на лекарствени продукти на цени различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, осъществяването на търговия с лекарствени продукти, без съответното разрешение, както и на продажбата на лекарствени продукти от разстояние чрез интернет сайтове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *