Пролетта се завръща! Температурите скачат над 20 градуса

Средиземноморският циклон, който донесе дъжд и сняг през почивните дни, вече е в своята последна фаза и се намира над Западна Турция. През последните 48 часа дъжд валя в цяла Южна България, а дълбок сняг затрупа планините на Югозападна България. В южните части на Родопите натрупа 1 метър нова снежна покривка. Продължаваме да усещаме влиянието на този циклон с източен вятър и днес. Поривите около и след обяд ще са особено силни в източната половина на страната, където тяхната скорост ще е над 50 км/ч., обобщава Нова телевизия.

Облачността през деня ще е съвсем малка в Северна и по-значителна в Южна България, където слънчевите часове ще са по-малко. Температурите в най-топлата част на денонощието ще са между 10 и 15 градуса, сравнително по-топло в Дунавската равнина и централните части на Горнотракийската низина. В София термометрите ще показват около 11-12 градуса.

През цялата седмица времето над Източна Европа ще се определя от мощен антициклон, с който пролетта ще се застои сравнително дълго и на Балканите. Във вторник и сряда все още ще е ветровито, но след това вятърът ще отслабне. Температурите в топлите часове с всеки ден ще се повишават и в края на седмицата ще преминат границата от 20 градуса.

Ако днес имате неотложна причина да пътувате към Смолянска област, подгответе автомобила си за зимни условия. В района на Рудозем е обявено бедствено положение, пътищата се разчистват. Заради обилното снеготопене в областта постоянно възникват свлачища. Ако попаднете на такова, позвънете в ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура” на денонощния телефон 0700 130 20.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *