Протеклият площад в Благоевград за 5.5 млн. лв. ощети хазната с 1.3 млн.

Административен съд потвърди отказа на зам. министъра на МРРБ да верифицира разходи за над 1,2 млн. лв., извършени при реконструкцията на площад „Г. И. Македончето“ в Благоевград, пише в. „Струма“. Така се оказа, че проектът, който бе гордостта на екипа „Камбитов”, не само че заради лошо качество на строителството протече, плочки се пукат, а подпорни стени поддават, но и удря сериозно хазната на общината заради наказателните санкции.

В рамките на мегапроекта „Благоустройство на градската среда” за над 13 милиона лева по ОП „Региони в растеж“ е възложена обществена поръчка „Обновяване и облагородяване на площада, включваща реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част между сградите на Общинска администрация , Драматичен театър „Никола Вапцаров“, РЗИ, сградата на АУБ и хотел „Ален мак“, която е спечелена от ДЗЗД „В Строй“ на стойност 4 552 019.98 лв. без ДДС .

Обединението бе регистрирано в Благоевград на адреса на стоматологията – ул. „Т. Александров“ 19, и включваше три фирми: благоевградските „Стилстрой-М“ ООД , ЕТ „Димитър Янков-Кенеди Метал“ и „ВИП-2004“ ЕООД със седалище в Банско. „Стилстрой-М“ ООД е регистрирано на ул. „Прилеп“ 16 в Благоевград на Михаил Йорданов Камбитов.

След като бил сключен договор на 19.10.2017 г. с консорциума и издадено разрешение за строеж, са предприети ремонтни дейности. На 17.07.2018 г. бил сключен анекс за допълнителни СМР на стойност 666 425.14 лв. без ДДС. На 31.12.2018 г. от община Благоевград постъпило искане за междинно плащане, във връзка с което от управляващия орган МРРБ е отправено искане за допълнения и пояснения по отношение на техническия и финансовия отчет.

След отговор на община Благоевград, на 08.07.2019 г. управляващият орган е приключил процедурата по одобрение на искането за плащане, като от сумата 6 374 734.98 лв. е верифицирал само сумата от 4 721 958.29 лв. Според МРРБ има несъответствие на заявените разходи с условията за допустимост и затова е стартирана процедура за финансова корекция от 5% върху разходите. В крайна сметка с решение на зам. министъра на МРРБ е отказано да бъдат признати разходи от 799 434.60 лв. с ДДС и други 471 807.11 лв. с ДДС. Решението е обжалвано от община Благоевград, като в хода на делото е назначена съдебно- счетоводна експертиза.

При преценката на доказателствата съдия Ваня Вълкадинова счита, че при подготовката на първоначалното възлагане на поръчката всички допълнителни СМР по допълнителното споразумение обективно са могли да бъдат предвидени, което обаче не е било направено. Съдията отхвърля жалбата на община Благоевград срещу отказа на зам. министъра на МРРБ за верифициране на разходите на обща стойност 1 271 241. 77 лв.

Общината е осъдена да изплати на МВРБ съдебни разноски в размер на 17 345 лв., което е адвокатски хонорар, който е в минимален размер съобразно материалния интерес. Решението подлежи на обжалване пред ВАС. Това е поредната финансова санкция на община Благоевград по европейските проекти за милиони, усвоени от екипа на кмета Атанас Камбитов, която е потвърдена от съда.

Санкциите от гафовете на екипа „Камбитов” остават да тежат сега на общинската хазна и са върху гърба на благоевградските данъкоплатци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *