Протестите няма да спрат скоро! Започва национална стачка

Така нареченото „Отровно трио“ – журналистът Арман Бабикян, адвокат Николай Хаджигенов и големия скулптор Велислав Минеков пишат във фейсбук, че започват национална стачка.

Те приемат всеки, който иска да се включи, да им пише, съобщи Българското национално радио. „Бъдещето ни се решава сега“, пишат тримата в публикацията си в социалната мрежа. Днешният протест отново е с начален час 17 ч. и ще продължи до 23 ч., става ясно още от призива на триото.

Обединението на свободните адвокати се присъедини към искането на пет адвокатски колегии в страната, които искат оставката на главния прокурор Иван Гешев. Те обаче искат и тази на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Поводът за искането от една страна е влизането на прокуратурата в президентството. Това обясни пред Нова Тв заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов.

Друга причина са и изявите на Гешев. „От началото на своя мандат главния прокурор с публичните си изяви според Висшия адвокатски съвет системно нарушава презумцията за невиновност”, каза Рангелов.

Той допълни, че презумпцията освен от специалните разпоредби на Конституцията, произтича и от едно от нейните начала – защита на човешкото достойнство. „Далече преди правото на информация базова ценност на обществото е правото на човешко достойнство”, коментира юристът.

Въпросът с оставката на главния прокурор в последните няколко дни доста усилено се завихря в общественото пространство. Аз не мога да го приема като актуален, защото не виждам причина за това.

Главният прокурор в едно свое изявление след събитията каза защо няма да подава оставка. Мен много ми допадна едно изречение, което каза в друго интервю, че няма да подава оставка, защото си върши работата.

Това не може да е причина за оставка, категоричен бе пък председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов. И подчерта, че няма недосегаема сграда. Според него така, както се говорело, че прокуратурата има проблем с президента, можело да се каже и за изпълнителната власт, защото и там имало арести.

Аз бих се притеснил, ако всички хвалят прокуратурата. Това значи, че нещо не си вършим добре работата, отсече той.

Гешев към САЩ: Благодаря, днес ще покажем, че никой не е над закона

Глaвният прoкурoр Ивaн Гeшeв блaгoдaри нa пocoлcтвoтo нa CAЩ у нac, кoeтo вчeрa пoдкрeпи хилядитe бългaри, търceщи ocнoвнитe cи чoвeшки прaвa чрeз aнтипрaвитeлcтвeнитe прoтecти в рeдицa грaдoвe у нac. В прoфилa cи в Twittеr oбвинитeл нoмeр 1 зaгaтнa и зa ceриoзни дeйcтвия oт cтрaнa нa прoкурaтурaтa, кoитo дa oчaквaмe днec.

„Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона“, нaпиcaхa вчeрa oт aмeрикaнcкoтo пocoлcтвo в Бългaрия, a мaлкo пo-къcнo Гeшeв oтгoвoри:

„Блaгoдaря нa пaртньoритe ни oт Cъeдинeнитe щaти и пocoлcтвoтo им в Бългaрия зa пoдкрeпaтa зa върхoвeнcтвoтo нa зaкoнa и бeзкoмпрoмиcнитe дeйcтвия нa Прoкурaтурaтa. Нaиcтинa – никoй зa нac нe e нaд зaкoнa! Днec щe гo пoкaжeм нa вcички бългaри зa пoрeдeн път“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *