Протестът на младите: Искаме рестарт на модела на управление

Не стихва недоволството срещу правителството и главния прокурор. Хиляди отново излязоха по улиците, за да поискат оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев. Сред протестиращите има и много млади хора, които се превърнаха в лицата на протеста. Те са млади и пълни с енергия. Те вярвят, че промяната е необходима и възможна.

„На 17 години сме и решихме да подкрепим народа в това, което не ни хареса. Не ни харесва управлението като цяло, всичко което се случва. Цялата нечестност в държавата, мафията, всичко, което не трябва да се случва“.

„Ние искаме държава, в която може да се чувстваме свободни. Няма шанс за развитие. Ние искаме да останем тук, обаче те като не ни позволяват… достатъчните условия, да се развием в тази държава, а само я провалят допълнително…“

„В момента не виждаме бъдещето си. За момента в чужбина. За да остана в България трябва да се промени качеството на живота – по-хубаво образование, по-хубави условия за живеене. Да рестартираме целия модел на управление“, казват 17- годишните момчета, протестиращи в Благоевград пред БНР.

Сегашният протест е протест на морала, казват групата младежи, които протестираха в Благоевград. И са категорични, че е много трудно да се прогнозира какво ще е следващото правителство, а най-радващото в сегашните протести е това, че в тях участва именно младежта на България:

„Искаме предсрочни избори. Нещо да се случи. Ние протестираме, защото сме недоволни, а не защото търсим по-малкото зло. Недоволни сме и сме по площадите“, заявяват те.

За тези младежи това е първият протест в живота им. Тези млади хора, които сега протестират, са хлапетата от раменете на бащите, които протестираха през 1989-а:

„Преди 30 години бяха студенти на Софийските площади, а сега от нас трябва да дойде промяната. Някои от нашите родители са участвали преди 30 години на движенията на Съюза на демократичните сили“, пояснява едно от момчетата.

А виждат ли се в политиката? „В политиката – не, но мисля, че с такива движения може да се направи промяна“

„Важно е да сме активни граждани, пък все някой ще има в политиката, дето да можем да го подкрепим. Не е нужно всички да стоим в Парламента“.

„Кой знае? То ние всички заедно сме в политиката. Все пак демокрацията е за това – да си активен гражданин и да правиш промени“, разсъждават младежите.

Най-важният резултат от този протест вече е известен. Какво ще стане след час, след ден, след три, не знаем, но вече знаем най-важното: младите хора не са това, което рисувахме в своята песимистична картина за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *