Противогрипните ваксини изчезнаха за часове

Новата партида противогрипни ваксини е била пусната по аптеките вчера, но е била изчерпана буквално за часове. Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Били са разпределени обаче едва по 15-20 бройки, които са изчерпани веднага. Друга партида не се очаква.

„Бройките бяха съвсем малко, не стигнаха дори за персонала“, коментира Костов. Той изтъкна, че тази година проблемът с недостига на противогрипни ваксини е бил преекспониран и добави, че миналата година не е имало толкова много желаещи да се имунизират против грип.

„Разбирам, че заради пандемията се създаде психоза в обществото, лекари препоръчват хората да се ваксинират, но между медицинската препоръка и реалната ситуация има разлика“, каза той. Според него ако производителят реши, може да внесе допълнителни дози, но това било малко вероятно.

„ Нищо не зависи от нас, ние няма как да предложим другата година да се внесат повече бройки“, каза той. Ограничени бройки са били доставени и на някои от джипитата, но не във всеки кабинет.

Новата партида противогрипни ваксини трябваше да е в аптеките около 15 октомври, но не бяха пуснати. Джипитата също очакваха и тези, които са планирани по безплатната програма за хората от рискови групи. Аптекари пък получиха уверение, че ще получат новата доставка в понеделник, но отново това не се случи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *