Противоепидемичните мерки в Благоевград се спазват, ама… 50:50

И тази събота репортер на БНР извърши проверка за съблюдаването на валидните противоепидемични мерки. В сравнение с миналата събота, се наблюдава рязко влошаване на изпълнението на предписанията в заповедта на министъра на здравеопазването, касаещи режима на работа на търговските обекти, които наблюдаваме (напомняме, че с отмяната на извънредното положение и с въвеждането на Извънредна епидемична ситуация нито една от точно тези изискуеми мерки не е отменена).

От проверените 10 търговски обекта на бул. „Джеймс Баучер, само в пет провавачите бяха с лични предпазни средства, като в 6 от обектите наблюдавахме обслужване на клиенти, които влизат в тях без маска.

Докато пропускателният режим на открития пазар за земеделска продукция все още е стриктен, а чакащите все пак спазват, макар и не стриктно, известно отстояние един от друг, то на повече от половината от сергиите продавачите бяха без маски, или с маски, използвани като аксесоар от облеклото. Както и миналата събота пазаруващите се струпват на отделни щандове, без отстояние един от друг, а често и със свалени – след като вече са преминали с тях през контрола на входа на пазара – маски.

На закрития пазар (който вече е отворен на цялата си площ, но с малко работещи щандове), към момента на проверката нямаше лице, което да контролира броя на влизащите клиенти, според предписанията, но и те бяха малобройни, спрямо общия размер на помещението. Спазването на изискванията за използване на лични предпазни средства в помещения на закрито и от търговци, и от купувачи, бе на по-високо ниво, спрямо пазара на открито.

Парковете и парковите зони са оживени, като очевидно не се спазва настоятелната препоръка да не се ползват пейките и съоръженията за сядане (тъй като предразполагат към активни контакти на двама и повече граждани отблизо и без предпазни средства).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *