Проучване: Феновете на Мутафчийски – жени и най-вече софиянци

Проучване: Феновете на Мутафчийски – жени и най-вече софиянци

62% от българите се самоопределят като хора, които намират за близко до собствените си позиции мнението на председателя на Нацоналния оперативен щаб – ген. Венцислав Мутафчийски. Други 34% споделят позициите на неговия основен опонент доц. Атанас Мангъров. Това показва проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 6-13 юни. „Лице в лице“ са интервюирани 1005 души в 89 населени места на страната.

Най-много поддръжници на тезите на шефа на ВМА и на НОЩ има сред жените, сред хората на възраст над 40 години и сред 2/3 от жителите на София. Позицията на директора на детското отделение в Инфекцозна болница доц. Мангъров пък се споделя най-често от хората на възраст между 30 и 40 г.

Към средата на юни 53% от българите смятат, че най-лошото по отношение на коронавируса е вече зад нас. Според 13% пък най-лошото предстои. Значителен се оказва делът на хората, които не могат да преценят какво следва занапред – 34%.

45% от столичани твърдят, че лошото е вече зад гърба ни и също толкова са столичаните, които смятат, че ситуацията с коронавируса у нас е твърде неопределена и неясна.

69% от българите определят като адекватни ограничителните мерки от март до май, а 64% смятат като адекватни и мерките по разхлабване на извънредното положение от началото на май.

Неприемащите мерките на държавата – както ограничителните, така и разхлабващите, са равни дялове от по 17%.

Ограничителните мерки получават по-изразително одобрение от жителите на столицата и на областните градове – те са подкрепяни от по около 70% от жителите и на двата типа населени места.

Мерките по разхлабването са оценявани като адекватни най-често от жителите на по-малките населени места.

Симпатизиращите на партиите от управляващата коалиция значително по-често одобряват ограничителните мерки в периода март-май в сравнение с привържениците на опозицията. Това означава, че въпреки непартийната си природа, мерките се възприемат нееднозначно от партийните електорати.

В обществото като цяло има консенсус относно това, че и ограничителните мерки, и тяхното разхлабване са навременни и адекватни.

89% от българите твърдят, че по-скоро се съобразяват с препоръките на Националния оперативен щаб за социална дистанция, дезинфекция и носене на маски. По-често това декларират жените, възрастните хора и жителите на големите градове.

9% от българите споделят, че те лично познават хора, които вече са преболедували коронавируса. В същото време се оказва доста висок делът на българите, които заявяват, че повечето им познати не вярват на информациите за разпространение на коронавируса – 54%.

Според 63% от пълнолетните българи пандемията по-скоро разделя, отколкото обединява нацията пред общата заплаха. Така, според изследването, хората се оказват разделени на здрави и болни, млади и стари, вярващи и невярващи в епидемията, спазващи и неспазващи социална дистанция и т.н.

Най-често подобно делене прави впечатление на жителите на столицата. 73% от тях са убедени, че пандемията по-скоро разделя, отколкото обединява нацията.

34% от българите посочват, че по време на епидемията не им се е наложило да прекъсват работа, а други 25% са били в отпуск – 16% в платен и 9% в неплатен.

5% твърдят, че са загубили работата си и още не са намерили нова, а 2,4% посочват, че са загубили работата си, но вече са намерили нова.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.