Профсъюзите свикват 24-часова обща стачка в Гърция на 10 юни

Профсъюзите свикват 24-часова обща стачка в Гърция на 10 юни

Гръцките профсъюзи свикват 24-часова обща стачка на 10 юни в знак на протест срещу предложеното законодателство, което според тях ще застраши правата на работниците, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Синдикатите от публичния и частния сектор заявиха, че ще се присъединят към стачката, определена за 10 юни. Очаква се спирането на работата да наруши услугите и транспорта през целия ден. Синдикатите казват, че законопроектът, предложен от гръцкото дясноцентристко правителство, би затруднил свикването на стачки и би застрашил такава трудова защита като осемчасовия работен ден в страната и неделите като неработен ден.

Общогръцката моряшка федерация премести датата на своята 24-часова стачка за всички категории кораби от 3 юни на 10 юни, за да съвпадне с общонационална обща стачка, свикана от профсъюза на частния сектор в страната.

„Новият законопроект цели да нанесе още един опустошителен удар върху оставащите трудови права, като най-голямото трудово постижение, осемчасовият работен ден, установен в Гърция преди 100 години, се премахва“, се казва в съобщението на Моряшката федерация.

Гръцкото правителство заяви, че предложените промени са предназначени да модернизират трудовото законодателство, което остава до голяма степен непроменено в продължение на десетилетия и няма да застраши осемчасовия работен ден.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *