Проф. Ангелов: 30% от леглата са заети, не пътувайте!

Здравният министър проф. Костадин Ангелов започна традиционния брифинг за развитието на коронакризата у нас с опит да внесе позитивизъм и отчете, че от началото на седмицата излекуваните от коронавируса са 1417 души. От миналата седмица до този момент излекуваните са общо 2788. Въпреки това обаче 30% от предвидените легла по болниците са заети, като 20 на сто от местата в реанимациите са запълнени.

Положителните медицински лица са 2664, а активните са над 1270, а от тях 90 са хоспитализирани, а седмина са в реанимации.

Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията у нас, констатира проф. Ангелов. Най-важното според него е, че вижда проява на съзнание и надделяване на разума в спазването на противоепидемични мерки. А като най-важна отбеляза носенето на маска на закрито.

Той препоръча избягване на струпванията, ограничаване на пътуванията, ако те не са необходими.

Проф. Ангелов отбеляза, че дефицит на препарата ремдесивир няма у нас, но призова хоспитализираните и лекуващите се у дома да не гледат на него като на панацея, защото и той, както останалите медикаменти, носи странични ефекти. Има конкретни критерии за използването му.

От днес към всички лечебници в страната се спуска Единен протокол за лечение, който включвал не само щатският препарат, но и други антивирусни лекарства, както и хлорохина.

„Все още запазваме едни сравнително места по заболеваемост и смъртност в ЕС. Но това зависи от всички нас – за правилното ни разбиране на мерките и на самата ситуация. Изпитвам изключително неприятни чувства, когато виждам в интернет хора, които продължават да търсят вратички в закона, за да нарушат дисциплината и не спазват мерките. Това коства човешки животи, не го правете. Не е време за празнуване, време е за разум, за опазване на здравната система, време е за връщане на доверието в лекарите“, умолява здравният министър.

Доц. Ангел Кунчев пък го допълни с думите, че не е правилно и твърдението за хаос в страната. „В болниците у нас се лекуват 3200 души и те получават пълната медицинска помощ. Много е лесно да намериш трима, при които е имало забавяне на линейката или неразбирателство между джипито, болницата, но фокусирането върху това създава впечатление за хаос. Къде е хаосът? В това, че колегите не могат да се приберат у дома по 1 седмица или че болниците изнасят цялата криза? Не е честно“, заяви той.

Главният санитарен здравен инспектор отбеляза, че само Скандинавия, Прибалтика и Гърция са останали извън т.нар. „червена зона“. У нас смъртността е 5,20 на 100 000 души, което ни нарежда на 10-о място в ЕС. За сравнение той даде Чехия и Белгия за над 1400 души на 100 000 души заболеваемост на база 14 дни, а у нас тя е малко над 300.

Доц. Кунчев обяви, че няма никакъв проблем да имаме 10 000 заразени и 300 починали на ден, ако мерките продължат да се спазват по начина, по който това се прави в момента в България.

Така бихме последвали пътя на Чехия и Белгия. „Вижте една област, която преживя много тежък стрес и епидемичен взрив – Добрич след взетите мерки. После някой да ми обяснява, че нямат значение. От най-тежката ситуация, те са в първата тройка на най-добре справящи се в момента“, добави епидемиологът.

A здравният министър подчерта, че нито един пациент, който смята себе си за спешен, има право да потърси лекарска помощ и нито едно лечебно заведение няма право да му откаже лечение. Той обаче уточни, че ще се стига до забавяне, ще има изчакване в линейките, заради все по-напрегнатата ситуация. „Възможностите не са ограничени“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *