Проф. Балтов: Болниците ще се претоварят при приема на 100 души на ден

Ако около 100 човека с COVID-19 на ден започнат да постъпват в болните у нас, ще бъде много тежко за системата на здравеопазването ни.

Tова прогнозира директорът на „Пирогов„ проф. Асен Балтов пред БНТ. Около 20 % от хората, които заболяват от коронавирус, след 3-4 се налага да постъпят в лечебно заведение, обяснява още лекарят.

29 души са приети в болница Пирогов с коронавирус. Всичките пациенти са в среднотежко състояние, а няколко са на кислород, който им се подава през маска, но няма интубирани, което е добра новина. В най-големият пик в болницата се лекували 52 -ма пациенти, обясни още той.

„Болниците трябва да поддържат ковид отделения и не трябва да се отпускат. Би трябвало всички да имат условия да лекуват тези пациенти. Разбира се, не става дума за най-тежките случаи, които се нуждаят от реанимационно лечение. Те се обслужват само от болници, които имат специализирана такава възможност. Частните болници доста се оттеглиха от лечението на болните с коронавирус, надявам се отново да почнат да приемат пациенти, както при предишната вълна“, каза още проф. Балтов.

Клиничната пътека за лечението на болните от коронавирус е увеличена до 1200 лева. Лечението на пациенти с Covid-19 продължава между 14 и 21 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *