Проф. Балтов: В края на юни ще имаме необходимия колективен имунитет

Проф. Балтов: В края на юни ще имаме необходимия колективен имунитет

В края на юни ще имаме необходимия колективен имунитет, ако имаме правилна организация не само в пунктовете за имунизация, но и при общопрактикуващите лекари. Това каза в студиото на „Тази неделя“ по БТВ проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

„Опашките пред „зелените коридори“ са показателни, че те имаха своето място и нужда. През последните 10 дни в „Пирогов“ са поставени около 10 500 дози, като две трети от тях с първи дози и една трета с втори дози“, добави той.

Професорът допълни, че много от хората, които са си поставили първа доза на „АстраЗенека“, са се имунизирали и с втората доза без никакви притеснения.

„Апелирам хората да си сложат и втората доза на „АстраЗенека“, защото виждаме, че тя няма никакъв проблем. Ако при първата доза са имали температура и други неразположения, всички, които са си направили втората доза, нямат оплаквания“, обясни Балтов.

Според него „зелените коридори“ ще трябва да продължат, защото независимо че личните лекари вече имат основна функция от тук нататък, то пунктовете ще останат за хората, които нямат осигуровки.

„Повече от половин млн. души ще бъдат ваксинирани с първа доза през май и половин млн. с втора доза, а до края на юни ще имаме 2,5 млн. ваксинирани с първа доза и 2 млн. с втора доза“, каза професорът.

До края на юни се очаква да има издадено разрешение от ЕМА за използване на ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ за лица над 12-годишна възраст.

„Ако има риск и виждаме, че има мутации, които могат да бъдат покрити от ваксините, бих препоръчал децата да се имунизират“, добави Балтов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *