Проф. Балтов към изселниците: Останете си по вилите!

Проф. Балтов към изселниците: Останете си по вилите!

Шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов изрази недоумението и недоволството си от безразсъдното поведение на изселниците от София, които пренебрегнаха забраните и тръгнаха из страната. Докторът призова всички тези хора да си останат, колкото се може по-дълго на вилите пред Канал 3 в студиото на “Офанзива с Любо Огнянов“.

“Най-рано след 10 дни ще видим дали сегашното велико преселение от София към вилните зони“, казва професорът. “Дай Боже, повечето хора да са решили да останат по-дълго време, защото рискът за тях се увеличава, както за тях, така и за тези, при които са били“.

Ситуацията е наистина сериозна и не бива да се неглижира от хората, независимо от натрупващото се мнение, че медиите раздуват прекалено случая. Проф. Балтов посъветва конспираторите да посетят “Пирогов“, за да видят с очите си пред какво е изправено обществото ни, ако не спазва ограничителните мерки.

“Профилът е много различен и нямаме все още достатъчно голяма статистическа извадка, която да ни даде отговор на този въпрос“, продължава Балтов. “У нас средната възраст е около 64 години, но има и доста деца, които боледуват, но при тях преминава повече като прост грип. Това сякаш дава на хората фалшивото успокоение, че няма нищо притеснително“.

В последни дни се наблюдава по-сериозен ръст на болните от COVID-19 в страната, но проф. Асен Балтов предупреди, че 40-50 души не са пик и все още не сме го достигнали. “При около 100 регистрирани случая на коронавирус дневно в България можем да говорим за настъпил пик“, казва той.

Професорът подкрепи идеята за носене на маски, като все пак подчерта, че защитата е минимална, но все пак е защита.

“Скоро отново ще имаме онези ултравиолетови лампи, които се използваха през Комунизма, защото вярвам, че те могат да са доста полезни“, допълни проф. Балтов по отношение на познатите средства за предпазване от коронавируса.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *