Проф. Балтов: Малки пикове на коронавирус може да има до 2021 г.

Най-реалистичният сценарий за развитието на коронавирусната инфекция в България е да се появяват малки пикове на болестта, което ще продължи до 2021 година. Това прогнозира пред Нова телевизия директорът на болница „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов.

„Виждаме, че ние имаме едно по-продължително плато. В момента се регистрират между 44 и 55 нови случая на денонощие. Това неминуемо ще доведе до по-продължително плато. Ще има някъде малък взрив, като този в старческите домове, който ще се появява, ще се контролира и изолира. След това ще намаляват случаите и болестта ще се появи на други места. Ще има по-малки вълни“, смята Балтов.

„Склонен съм да приема, че има нужда от леко разхлабване на мерките, но в никакъв случай не може да се говори за тоталното им премахване. Отмяната на задължителното носене на маски на открити пространства, отварянето на парковете и планините е добро решение .Тръгването на децата на детски ясли и градини в края на май мисля, че няма да е добро решение“, каза още проф. Балтов. Неминуемо след разхлабване на мерките ще има леко увеличение на случаите.

„Пирогов“ е една от най-добре оборудваните болници за борба с коронавуруса. „За съжаление, тя е и лечебното заведение с най-много заразени лекари. Слава богу, те карат леко инфекцията“, посочи Балтов. В момента пациентите в „Пирогов“ са 42-ма, от тях 5 са в интензивно отделение, а четирима са интубирани. Заразените лекари пък са 48, а от тях 7 са излекувани. До този момент нямаме тежко протичане при медиците. Направени са 1000 PCR теста сред персонала на болницата.

Като цяло българската нация няма толкова тежки случаи и има изключително ниска смъртност, дори спрямо балканските страни около нас. „Нямам обяснение на това, защото аз не съм експерт по инфекциозни болести“, каза професорът. Той предположи, че това може да се дължи на някаква генетична мутация в нашия организъм и на БЦЖ ваксината.

Балтов обясни още, че много малко хора имат изграден имунитет срещу болестта. Ако те дарят кръв, от нея може да бъде изработена кръвна плазма, с която да се лекуват болните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *