Проф. Ганчо Ганчев: Вървим към нов локдаун при тази ваксинация

Проф. Ганчо Ганчев: Вървим към нов локдаун при тази ваксинация

„Най-добре е да се ориентираме към това, което препоръчват институции като Международния валутен фонд, Европейската комисия, Европейския съюз. Това е една умерена центристка политика, насочена към подпомагане на икономиката с държавни разходи“, заяви икономистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на „Денят ON AIR“.

Преподавателят в Югозападния университет посочи, че е добре да погледнем към политика, насочена към социалното разслояване, което се е засилило в кризата от пандемията.

„Една социално ориентирана политика. Политика за стимулиране на икономиката с оглед максимално бързо възстановяване“, уточни проф. Ганчев.

Икономистът коментира, че в програмата на ИТН има социални пожелания и политика по отношение на пенсиите. По негово мнение обаче програмата влиза в противоречие с другата част на политиката, която засяга финансите и икономиката.

Проф. Ганчев подчерта, че пред сегашното и бъдещото правителство стоят няколко основни приоритета. Най-важният е свързан с корекцията на бюджета и подготвянето му за 2022 година.

„България не само е най-бедната страна в ЕС, но сме и държавата с най-ниска степен на ваксиниране. Това е изключително опасно предвид новата вълна на COVID-19 и новите щамове. При тази ниска степен на ваксиниране ще се наложи нов локдаун на икономиката“, категоричен проф. Ганчев.

Преподавателят каза още, че програмата, която ИТН предложи, не е най-удачният вариант в момента. Относно Плана за възстановяване и устойчивост икономистът добави, че очакванията там са той да реши тежки структурни проблеми в икономиката.

„Що се отнася до енергийния сектор, имаме много сериозни проблеми. Проспахме 10-15 години. Никакви реформи, никакво преструктуриране на този сектор“, посочи проф. Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът изтъкна, че приемането на еврото обезателно е положителен момент за България.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *