Проф. Георги Михайлов: Здравеопазването ни изостава сериозно

Проф. Георги Михайлов: Здравеопазването ни изостава сериозно

Здравната система по принуда е много по-подготвена, но трябва да се сподели, че ако ние не направим необходимите промени в коалиционното споразумение в здравната система, каквито усилия да се полагат, няма да се получат необходимите успехи, резултати и нивото на смъртността не само от коронавирус, е повишено. Това каза депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание проф. Георги Михайлов пред БНТ.

По думите на депутата в здравната система ще има успех, ако нивото на здравеопазване е едно и също във всички сфери. Шест закона управляват здравеопазването и в два от тях има подготвящи се законопроекти. Трябва да бъде направена внимателна оценка на здравеопазването, на дейностите, труда и оценка на здравната карта, настоя проф. Георги Михайлов.

Той добави, че здравеопазването изостава като цифра отделена от бюджета в сравнение с повечето страни в ЕС. Здравеопазването изостава сериозно в Европа, изтъкна проф. Михайлов и допълни, че ще се търси решение на проблемите с оптимизиране на здравната система.

По отношение на приемането на зеления сертификат за влизане в Народното събрание, проф. Михайлов уточни, че дебатът за зеления сертификат беше необосновано дълъг, но въпросът има четири страни – правна, медицинска, морална и политическа страна. Най-важната страна на зеления сертификат са медицинската и моралната страна – коалиционните партньори поискали да бъдат поставени на една плоскост с всички други граждани, обясни проф. Георги Михайлов.

Той отбеляза, че ваксинационните мерки се отменят периодично в Европа и света като падне нивото на заболеваемостта. Пандемията има свои много сериозни закони, както всяка една пандемия и вирусна инфекция, която наподобява вирусната инфекция и тя постепенно влиза в руслото на респираторната инфекция. Основният начин за борба с такъв тип пандемии са ваксинациите и противоепидемичните мерки, акцентира проф. Георги Михайлов.

Според него не бива да се създава напрежение за това, което казват много специалисти в областта на здравеопазването, че ако не престанем да се замерваме всяка сутрин с лоши данни, цифри и опасности, всичко това по някакъв начин да се намалим тонуса на напрежението, настоя проф. Георги Михайлов.

Във връзка с избора на нов председател на БСП, проф. Михайлов обясни, че оставката на лидера на БСП е регистрирана за конгреса и на 22 януари ще се реши кой да води временно социалистите. Българските граждани не се интересуват от проблемите на партиите, каза още той.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *