Проф. Герджиков: Румен Радев не носи промяна

Проф. Герджиков: Румен Радев не носи промяна

Политическа промяна трябва да има, но сега през тази година стана кристално ясно, че хората не искат след 31-32 години да имат чувството на несправедливост сред обществото. Това каза кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от коалицията ГЕРБ-СДС проф. Анастас Герджиков в ефира на БНТ.

На президентските избори всички са убедени, че Румен Радев е начело на тази промяна, но според мен не е така, изтъкна проф. Герджиков, който е доволен, че постигна голямата си цел – да има балотаж на президентските избори.

Той посочи, че разликата продължава да е голяма за балотажа, но тези 25% могат да се преодолеят. За това проф. Герджиков всички български граждани да излязат да гласуват за бъдещето на България. Ако не спечели балотажа в неделя, Герджиков ще се върне като преподавател в Софийски университет, но за ректор не е мислил. Истинският проблем е не е дали ще ме приемат хората в университета, а дали в следващите дни или седмици няма да се окаже, че университетът е ощетен. Моето убеждение е, че разликата може да се осъществи и в неделя да се постигне пълен обрат. В неделя имаме голям шанс, аргументира се проф. Герджиков.

Проф. Герджиков допълни, че ролята на държавния глава е изключително важна за съставянето на правителство. „Дори да бъде избрано редовно правителство, властта ще остане в ръцете на Румен Радев. Ако господин Румен Радев бъде избран в неговите ръце ще бъде концентрирана законодателната и съдебната власт. Това е тревожно“, отсече Герджиков.

Той се надява спиралата от изборите да е приключила. Герджиков се надява още да има дебат срещу Румен Радев в четвъртък с аргумент, че така ще се сравнят визиите на основните кандидати за президент начело на държавата.

Герджиков определи като чудесен и амбициран човек Кирил Петков, като се надява, че ще бъде успешен премиер, ако бъде избран. Герджиков би подкрепил Кирил Петков за министър-председател и всяко едно правителство, стига да не е на основата на безпринципна коалиция – тогава няма да има смисъл.

Проф. Анастас Герджиков опроверга информациите, че се е виждал с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в СУ „Свети Климент Охридски“. Герджиков би се видял с всяка една политическа сила, която го подкрепи. Той добави, че съдебната реформа може да се постигне с промяна на Конституцията, законодателството или просто със спазването на закона. Изключително важно е Румен Радев да покаже своята програма за промяна в Конституцията. Текстът, който иска той да предложи е важен и трябва да го покаже веднага, настоя проф. Анастас Герджиков.

Той е на мнение, че зеленият сертификат също не трябвало да бъде въвеждан прибързано. Сертификатът довежда до това хората да се ваксинират, но става принудително. Има и други по-демократични начини, допълни Герджиков.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *