Проф. Ива Христова: Делта вариантът на коронавируса не е с по-тежко протичане

Проф. Ива Христова: Делта вариантът на коронавируса не е с по-тежко протичане

Трябва да се изчака още известно време преди да се реши дали да се продължи частичният локдаун или да се наложи пълен. В България, без да налагаме тежки мерки успяхме да преминем сравнително добре през пандемията. Това заяви пред NOVA проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й според данните, с които разполагат експертите, Делта вариантът на коронавируса не е с по-тежко протичане, а с по-бързо разпространение.

„Маските са една от защитите срещу коронавируса. Да, тя не е приятна и запарва. Но нямаме съществено друго средство, с което да се предпазим”, посочи тя. И допълни: „Оптимист съм и виждайки намаляването на случаите и започвам да се надявам, че това ще е трайна тенденция. Броят на случаите обаче е следствие на нашето поведение. Намаляващият брой на заболелите сега се дължи най-вече на въвеждането на зелените сертификати”.

„За децата се реши тестовете за COVID-19 да бъдат със слюнка. Всяко дете е било в лаборатория, за да му бъде взет носен секрет многократно за различни заболявания. Аз лично не мисля, че е имало данни при взимането на този носен секрет да е имало някакви проблеми. Тези тестове за COVID-19 сега не са много по-различни”.

По думите й трябва да има някакъв филтър, за да може децата отново да тръгнат на училище и същевременно да не разнасят заразата. „Тези антигенни тестове са с достатъчно голяма чувствителност и специфичност. Трябва да успеем да намерим баланс с оглед на ситуацията, в която живеем вече втора година”, посочи тя.

Професор Христова беше категорична, че тестовете, с които ще бъдат проверявани децата, са достатъчни, за да се хване евентуална зараза. „Те ще са филтърът, с който ще се отсяват децата още на входа на учебното заведение”.

Тя заяви, че много от народните лекове помагат в борбата срещу COVID-19, но не може да се разчита изцяло на тях.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *