Проф. Кантарджиев: Надцених народа, притеснен съм

„Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на положителните случаи. Това ме притеснява. Взривовете в огнища станаха много в страната. Хората са заразени от неспазване на елементарни правила – да не се събират по много и на затворени места. Това ще донесе много негативни последици“. Това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Според него не е логично поставяне на КПП на входовете и изходите на градовете или затваряне на хората вкъщи:

„Все още мисля, че има съзнание у хората да пазят себе си и семействата си… За съжаление у нас, за разлика от други държави, се появиха противоречиви и взаимноизключващи се послания. През март и април бяха взети навременни мерки, това доведе до слабо разпространение… Но медийното пространство беше залято от приказки, имаше противоричиви и взаимноизключващи се изказвания, включително и от лекари“.

В предаването „Неделя 150“ проф. Кантарджиев допълни:

„Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни… На закрити обществени места препоръчвам маски, използване на дезинфектанти, избягване на събирания на големи групи на закрито… Маската предпазва“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *