Проф. Кантарджиев: Няма необходимост от трета COVID ваксина

Проф. Кантарджиев: Няма необходимост от трета COVID ваксина

През лятото не се задава нова вълна на COVID-19. Това се случва благодарение на мерките, които бяха през пролетта и че те се спазваха, заяви пред БТВ проф. д-р Тодор Кантарджиев, консултант по процеса на ваксинация в Столична община.

Професорът обясни, че през уикенда изнесените ваксинационни центрове в парковете няма да работят заради горещото време, но такива ще има в някои столични молове и две от читалищата.

„Ако настъпи мутация във вируса и се изисква промяна във ваксината, то препаратите за имунизация, които България ще получи през 2022 г. и 2023 г., ще бъдат подобрени. Няма необходимост от трета ваксина“, заяви Кантарджиев. Той отбеляза, че ваксинацията в страната в момента буксува и това ще доведе до верижен ефект.

„Смъртните случаи са малко, което е много добре. През това време трябва да си починем заради психическата умора, която се натрупа през последните месеци. Ваксинирането е най-важно – това е единственият начин да преборим заразата и третото нещо е контролът на границите и на клъстерите. Единичните случаи трябва да бъдат овладявани и в магазините, където се събират много хора, да се носят маски“, допълни той.

Кантарджиев обясни, че данни на СЗО за Русия показват, че там имаме увеличение с една трета на случаите, което не е характерно за лятото. „При условие, че персоналът на курортите ни е ваксиниран, не очаквам голяма опасност от руските туристи“, добави той и отбеляза, че България е единствената държава, в която можеш да си избереш ваксина.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *