Проф. Кантарджиев: Обществото узря по трудния начин – когато вече знаем за починали близки, колеги и познати

Проф. Кантарджиев: Обществото узря по трудния начин – когато вече знаем за починали близки, колеги и познати

,,Резултатите от тази седмица са доста благоприятни. В София за 14 дни имаме едно намаляване на случаите с около 20-25%, което е благодарение на мерките и че хората се осъзнаха. Засега нещата вървят добре. Репродуктивното число е, че 10 души заразяват 7-8 , а не заразяват 20 човека. Целта е намаляване на общия брой и натиска върху системата на здравеопазването и успокояване на хората.Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб пред БНТ.

Ето че когато не се критикуваме, мерките сработват и на Нова година можем да си позволим да се срещнем с едно или две приятелски семейства“, коментира още проф. Кантарджиев.

Обществото само узря, но по трудния начин, когато вече знаеш за починали близки, колеги, познати. Можеше да има много по-малко смъртни случаи, ако септември не се подигравахме на докторите и носехме маски. Не знам защо хората бяха заблудени така. Познавам лекари, които пет пъти си смениха мнението от началото на пандемията, допълни той. Относно ваксините срещу новия коронавирус проф. Кантарджиев заяви, че всички ще бъдат максимално безопасни.

„Никулден ще празнуваме със семействата си, но ще избягваме контакти с по-възрастните – тях трябва да ги поздравим по телефона. Ако вървят добре нещата, до 20 декември ще знаем дали ще може да се събират по две-три семейства за Коледа. Все пак е редно да имаме едно наум, защото пандемията си е пандемия и трябва да пазим по-възрастните.“, каза още проф. Кантарджиев.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *