Проф. Кантарджиев: Пикът на заразата ще бъде по Великден

338 са общо потвърдените случаи на коронавирус COVID-19 в България към момента, от които 7 са починали. Това сочи актуалната информация относно разпространението на заболяването в страната, предоставена от ВМА, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Малко по-късно стана известно, че е починала още една жена с коронавирус у нас. Тя е на 53-годишна възраст и беше настанена за лечение в болницата в Благоевград, предаде Нова телевизия.

Излекуваните пациенти са 11. 7 са новите положителни проби. Те са установени в Пловдив (3 случая), Варна (1 случай), Кърджали (1 случай), Смолян (1 случай), Сливен (1 случай).

Днес от 17.00 часа в Министерски съвет ще се проведе редовният брифинг на Националния оперативен щаб.

Европа и САЩ подцениха много носенето на маски и шалове и изложиха на ненужен риск населението си. Това твърдят учени от Тайван, съобщи Би Би Си.

В Тайван има много малко разпространение на новия вирус именно заради местната етика, която смята за крайно неуважително от устата ти да се пръскат слюнки и миризми.

Там предпазната маска е начин на живот и затова в Тайван заразените са много по-малко, отколкото в Народната република (Континентален Китай) въпреки етнически еднаквото население.

Няма голямо значение каква точно маска или шал слагате и дали отговарят на някакви специални критерии. Освен за предпазване от вашите течности тя пази от директно попадане на вируса в дихателните ви пътища. Още по-важно е, че дори да попаднете край някой заразен, дали ще се разболеете, зависи и от количеството вируси, които ще навлязат в организма ви. Важното е да бъде предпазена устата ви с някаква механична преграда. Ако нямате възможност да си намерите или направите сам маска, използвайте шал, носна кърпичка или каквото имате. Важно е да се изпира със сапун и топла вода след употреба.

„Оперативният щаб имаме едно мнение, че третата третина на април ще бъде пикът – по и след Великден. Зависи от мерките и това как народът ги спазва“, заяви проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.

По думите му хората в момента хората трябва да излизат само за храна и лекарства.

Той е категоричен, че диагностицираните с коронавирус трябва да си останат четири седмици вкъщи. „Три са основните неща, които трябва да направим относно диагностиката. Първото е да не допуснем болен лекар да заразява пациентите. Медицинските кадри трябва да са здрави. Трябва да се ползват маските и облеклата. Всеки пациент, влизайки в приемното или спешното отделение, както и в линейката, трябва да си мисли, че потенциално е заразен с коронавирус“, заяви Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни болести е категоричен, че всички хора с тежки двойни бронхопневмонии трябва да бъдат изследвани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *