Проф. Кантарджиев: Повторно заразяване с коронавирус е възможно, но рядко

Човек, който е прекарал коронавируса и е излекуван от него не може да бъде отново заразен, освен в изключително редки случаи. Това стана ясно от думите на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб в предаването „Референдум“ по БНТ.

„Не може, освен в изключително редки случаи. Епидемиите обикновено възникват, защото хората нямат имунитет и после прегарят при създаден имунитет“, уточни той и добавим че целта им е да забавят разпространението на вируса. Според него мерките имали своята адекватност. От думите му стана ясно още, че не трябва да чакаме всички да се разболеят, защото щяло да има тежки последствия за всички.

Кантарджиев добави, че в момента няма проблем в страна с лабораторната диагностика на коронавируса. „При всяко съмнение за тази инфекция е хубаво да има различни тестове. Така наречените бързи тестове, са тестове, които или доказват наличието на вируса, доказвайки неговия антиген. Взима се материал от гърлото и доста бързо могат да поставят една ориентировъчна диагноза. Другата група е някъде 7-8 ден след началото на инфекцията човешкият организъм прави имунен отговор“, посочи проф. Кантарджиев. Той обясни, че всички държави с развита система на здравеопазването ползват референтните тестове, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО). По думите му става въпрос за генетичните тестове за доказване на РНК на вируса. По думите му тестовете се изпозлват в няколко лаборатории на страната, като лабораториите се увеличават. Той разкри, че учени от БАН имат желание да помогнат в работата на тези лаборатории или да разкрият допълнителни.

Кантарджиев обясни още, че 14-дневната карантина се отнася за здрави хора, които са се върнали от чужбина, а 21 дневната- когато е бил болен. Той бе категоричен, че за сега доказвателства за конкретно лечение на вируса няма. По думите му, ако тази вирус се държал като предишните видове коронавурис, доближаването на лятото щяло да помогне за унищожаването му. Професорът подчерта, че заразата се бори само на научна основа.

„Мъдрост и зрялост от политицте, отдаденост от лекарите и отговорност от гражданите и ще се справим с епидемията“, завърши Кантарджиев.

В предаването участваше и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, която обясни, че се обменяло опит с чужди учени. По думите му специалистите казвали, че има по- голям шанс да се създаде ваксина против коронаворуса. Той увери, че между учените нямало съревнование, а дори си помагали. „Наличието на вискококачествен научен капациет е важен за суветнитета на сатраната“, завърши той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *