Проф. Кантарджиев: PCR тест да бъде направен на всеки, който кихне, появи му се хрема или се получи гърлобол

Проф. Кантарджиев: PCR тест да бъде направен на всеки, който кихне, появи му се хрема или се получи гърлобол

От неглижиране до паника – това е причината за заразяването в България, коментира пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той обясни, че в страната ни е прието да има 14 дни карантина, но първите симптоми се появяват до седмица. Затова той каза, че всеки с хрема, ако кихне, ако има гърлобол или температура трябва веднага да се изследва, да бъде отделен и да му се направи PCR тест.

„Системата сега е десетки или стотици пъти по – подготвена, отколкото в началото“, каза проф. Кантарджиев и заяви, че всичко е благодарение на усилената работа и добави: „Каквото можахме, направихме. Сега вече Господ да ни помага“.

„Сега не е моментът да мислим какво е можело да се направи, защото сме в пандемия“. Той заяви, че не е редно да мисли една болница – при нас не може да дойде и да се изпада в паника, когато се появи първият COVID- инфектиран.

Относно плащането на тестовете, проф. Тодор Кантарджиев заяви, че с ръка на сърцето си може да каже, че в Националния център няма нито един платен тест. „За другите места … ами, не е хубаво да се плащат“, каза той.

„Защо всички се моткаха, карнавали и така нататък? Знаете ли колко десетки българи дойдоха от чужбина и бяха поставени под карантина“, заяви Кантарджиев. На въпрос вярна ли е тезата, че в България има много повече заразени от тези, които са открити, той отговори, че е вярно това.

Проф. Кантарджиев заяви, че ако има ваксина за COVID-19, най – вероятно ще трябва да се поставя всяка една година.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *