Проф. Кожухарова: Заповедта за отпадането на маските е първа крачка към нормализирането

Проф. Кожухарова: Заповедта за отпадането на маските е първа крачка към нормализирането

„Генералната цел е да се върнем към нормалния живот и да няма нужда от тези ограничения. Тази заповед е първа крачка към нормализиране на живота“. Това заяви проф. Мира Кожухарова относно новата заповед за отпадане на носенето на маски в работни колективи пред БТВ.

Промените са големи в сравнение с вчерашния ден. Вече има групи от трудови колективи, на които се дава възможност да не ходят с маски на лицето по време на работа.

Като пример тя даде кварталните магазинчета, чиито персонал е ваксиниран или е преболедувал COVID-19. Тя поясни, че в заповедта става въпрос за две опции – ваксинирани лица и такива които са преболедувал COVID-19. Потребителите обаче ще бъдат задължение да носят предпазни маски.

„Хората трябва да продължат да се ваксинират. Тогава могат все повече мерки да отпаднат“, категорична беше тя. Очакват се следващи стъпки като разширяване на колективите, когато голям процент от хората са ваксинирани или преболедували.

Здравното министерство непрекъснато обяснява ползата на ваксината против коронавирус според проф. Кожухарова: „Важно е да има предупреждение, че тази инфекция демонстрира сезонност. Ние се стряскаме и решаваме да се ваксинираме септември и октомври. Съветвам хората да се ваксинират сега и на открито, даже да не влизат в лечебно заведение“.Тя прогнозира, че ще има нова вълна на COVID-19: „Ние не можем да спрем вируса тотално, но можем да намалим жертвите му“. По думите ѝ е постижимо до есента да постигнем колективен имунитет.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *