Проф. Константинов: Безотговорни политици сринаха доверието в изборния процес

Проф. Константинов: Безотговорни политици сринаха доверието в изборния процес

Много съжалявам, че докато 30 години ние създавахме доверие в изборния процес, сега безотговорни политици от всички направления сринаха това доверие и аз не виждам как то ще бъде възстановено.

Това каза в предаването „Това е България“ по Радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов, експерт по избори, дългогодишен член на ЦИК.

„Ние в България много успешно сме се разделили на две почти равни части – едните са против машините категорично, другите категорично против хартията. Не виждам как ще угодим на всичките“, смята той.

По думите му е факт, че машините свалиха избирателната активност. Проф. Константинов обърна внимание, че на изборите с пълно машинно гласуване за секциите над 300 избиратели и трите пъти със 600 хил. избиратели по-малко, отколкото април миналата година.

„Огромна е вината на българските политици, че допуснаха в такова дередже да докараме българската изборна система. Българската изборна система твърдя, че като отчитане е най-подробната и най-съвършената в света. Няма друга такава система“, изтъкна експертът.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *