Проф. Константинов: До 6 месеца 150 000 българи ще са заразени с коронавирус

Стана банално да се повтаря, но само с тази т. нар. самоизолация няма да стане. В Китай с абсолютно драконовски мерки инфекцията беше овладяна, там бяха наистина драконовски мерките. Хората, които нарушаваха тези мерки, просто изчезваха. Това заяви по телефона за „Беновска пита“ проф. Михаил Константинов от „Информационно обслужване“ АД.

Той потвърди прогнозата си, че до 6 месеца 150 000 българи ще са заразени с коронавирус. „Това са уравненията – преди 3 дни нещата изглеждаха много по-добре, сега вече изглеждат ужасяващо. Ако тенденциите се запазят, това е точно така и ще се случи в следващите 6 месеца. Трябва тази жестока тенденция да се пречупи по някакъв начин.

По принцип епидемиите се развиват по т нар. експоненциален модел или по геометрична прогресия, което е същото. В момента виждаме, че темпото на развитие надвишава геометричната прогресия – бих го нарекъл свръхгеометрична прогресия. В момента числото, тези 10% увеличение на ден, започнаха да растат – бяха 8-9-10, ще станат 11“. Това е много по-страшно от геометрична прогресия. Това показва, че след 6 месеца ще бъде заразено половината човечество и ще умрат около 2% от заразените. През втората световна война умряха 60-80 милиона души, сега има опасност 2 пъти повече да умрат. Ако не се направи нещо“, отбеляза професорът.

По отношение на евентуална ваксина той подчерта, че е „чиста фантастика да правим прогнози“. „Освен това е едно да кажем, че утре ще има някаква ваксина, и съвсем друго, че сме ваксинирали милиони души. Това, с което се сблъскваме, е може би по-страшно от испанския грип през 1918-1919, който е убил между 50 и 80 милиона души“, предупреди Михаил Константинов.

Най-страшното в коронавируса е неговият дълъг инкубационен период, отбеляза професорът. „Много хора развиват и конспиративни теории, че вирусът е дизайнерски, защото имаме вирус с 8-10 дни инкубационен период, а досешните вируси бяха с 2 дни инкубационен период“, посочи проф. Константинов.

„Оцеляването на хората е под въпрос, защото не е толкова важно дали ще умрат 150 или 200 милиона души по света, а че обществото може да се атомизира, да се разпадне, да има разпадане на обществената тъкан. И тогава човечеството много бързо ще изчезне, поне голямата му част“, изтъкна проф. Константинов.

„Знаем, че над 10% на ден инфекцията се увеличава, прогресията е супергеометрична, не е даже геометрична, имаме увеличаващ се показател. Вече законът не е геометричен, а свръхгеометричен.

Случаите на коронавирус у нас вече са 51. Високият процент на болните са хора, които са били в чужбина – Западна Европа и там са се заразили. Една малка част от пациентите у нас са гражданите, контактували с тях. Това заяви в предаването „120 минути“ по БТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. д-р Тодор Кантарджиев. Професорът е част и от Националния кризисен щаб за борба с коронавируса.

Днес стана ясно, че има регистрирани 10 нови случая на коронавирус у нас. Така общо случаите на заразените с COVID-19 станаха 51. Двама души починаха в „Пирогов“ – 66-годишна жена и съпругът ѝ 74-годишен мъж.

„Полицията много ни помага в борбата с вируса. По време на антракса преди 20 години полицията отново беше на високо ниво“, каза още професорът.

„За съжаление двама души починаха – починалите пациенти бяха с придружаващи болести. Най-важното при тежките случаи са дихателните реанимации“, разкри директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Болшинството от заразените са в добро състояние. Нямаме пациент в критично състояние, имаме и млади хора, най-младият заразен е 4-годишно дете. Децата се хоспитализират заедно с родителите си. Най-голяма е смъртността на пациенти на 70-годишна възраст“, припомни проф. д-р Кантарджиев.

„Карантината беше доброжелателна, а сега е задължителна. Да покажем, че сме силна нация. В борбата срещу COVID-19 е нужна дисциплина и само дисциплина“, категоричен бе експертът.

„COVID-19 действа и на дихателната мускулатура. Хората с коронавирус и без симптоми са опасни. Човекът може да е в инкубационен период – периодът между заразяването и появата на симптомите – този период е 5-6 дни. 90 % от пациентите развиват болестта в този период. В такъв момент вирусът се разпространява най-малко“, разкри проф. д-р Кантарджиев.

„Коронавирусусите, не сегашният мутирал, причиняват 15 % от гърлоболите през зимата. Коронавирусите засягат дихателната система. Тогава е хубаво да се вземат мерки, но не Парацетамол в големи количества“, каза още той.

„Не могат да се правят капитални изводи“, отговори Кантарджиев на въпрос по повод това дали трябва да се пие Ибупрофен при симптоми на COVID-19.

„Държавата прави всичко възможно за мерките срещу коронавируса. Каквото реши Щабът за коронавируса, от Министерски съвет го приемат. Случаите са малко, но коронавирусът е в нашето общество. Ако сега не се вземат протиовепидемични мерки, после ще е късно“, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Днес имаме един случай на англичанин, чиято сестра е заразена, а той е решил да дойде на почивка в България по въздушен път, за да кара ски. Явно такива неща не ги правят само българите“, каза още той.

„Част от нашите 51 пациенти, върнали се от Италия са отишли на масово тържество. Как може да си кажат: Да отидем, да се съберем, да се понацелуваме, да се понапием и понаядем“, попита Кантарджиев.

„На възрастната болна жена в Габрово се направи пункция за изтегляне на течност. След това тя рязко се подобри. Скоро ще бъде напълно здрава. Другата заразена в Габрово жена скучае – няма симптоми. В Плевен пациентите също за добре. Скоро ще има изписани пациенти. Това е целта на държавата –да задържаме епидемията, за да не вземе много жертви. Мисля, че това, което правим са мерки, които ограничават заразата. Мисля, че ще бъдат спасени много човешки животи”, разкри експертът.

„Препоръчахме на болниците да се снабдят с бързи тестове, които са образни. Благодаря на държавниците за това, което направиха за медиците“, завърши проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По-рано днес премиерът обяви, че държавата отпуска по 1000 лв. за медицинските работници, „които работят на първа линия“ в борбата срещу COVID-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *