Проф. Коста Костов: Разочарован съм от ген. Мутафчийски

Изключително разочарован съм от ген. Венцислав Мутафчийски като мой началник във Военномедицинска академия заради начина, по който той ме изслушваше, контактувахме и протичаха нашите разговори, превръщани в академични конфликти, начина, по който се обсъждаха академичните проблеми, начина, по който третират колегите в академичния съвет. Нашето противоречие не беше на личностна, а на принципна основа,заяви в предаването „120 минути“ по БТВ специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов, който бе част от Медицинския експертен съвет.

По отношение на справянето с кризата с COVID-19 той каза: „Идеята за Медицинския съвет беше предложена от мен. Докато пътувах към Министерски съвет, в мен се породи идеята да създадем този Медицински съвет. Разочарованието последва от това, че моите очаквания бяха, че премиерът ще види в нашето създаване една възможност да разграничи онова, което трябва да прави Националният оперативен щаб, и това, което би било полезно за обществото да прави Медицинският експертен съвет.

„Аз исках Медицинският експертен съвет да се занимава изцяло с медицинските въпроси. За съжаление обаче моите очаквания, че ние ще се заемем именно с диагнозата и лечението и няма да смесваме функциите си с щаба, няма да се противопоставяме, не се сбъднаха“, сподели Костов.

Професорът заяви, че в момента, в който усетил, че може да встъпи в политика или въвлека експертния съвет в политиката, се е отказал. Експертът ако стъпва трябва да е коректив, да покаже пътека, път и моментално трябва са излиза след това, за да останат себе си в своята почтеност. Политиката не е функция на морала. В момента, в който усетих, че може да има провокация, да бъдем употребени не като експерти, а да бъдем въвлечени в политическа игра, да станем зависими, излязох от този съвет, обясни професорът“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *