Проф. Матанов: Не може Скопие да продължава с антибългаризма

Не може Скопие да продължава с антибългаризма, фактите са на наша страна. Това коментира пред БНТ историкът проф. Христо Матанов.

Когато си си поставил задача да индоктринираш някого, това най-лесно се постига чрез учебниците. След това се задействат армията, средствата за масово осведомяване, каза той.

Всъщност Самуиловата държава и употребата на прилагателното „македонски“ са едни от точките на неразбирателство в съвместната историческа комисия между България и Северна Македония. България настоя да се променят учебните програми по история, което все още не се случва. Това и други условия да кажем „да“ на преговорната рамка на Скопие с ЕС.

В тази връзка Матанов коментира, че когато говори за сегашните лоши отношения със Северна Македония, трябва да започнем от учебниците, защото те са проводник на антибългаризма и македонизма, в който се възпитават подрастващите там. „Винаги се възмущавам, когато някой, който претендира да разбира от история, не се занимава с първичната информация, признава Матанов и обясни, че тогава историята губи характера на наука.

„Точно това правят колегите от Скопие. Покойният Бранко Панов, който беше изявен антибългарист, Милан Бошковски, който съм го засичал в Белград. Самият „македонизъм“ като идея е лансиран от сръбския деец и общественик Стоян Новакович още като е посланик в Цариград“, припомни историкът. По думите му обаче и в българската история има „забежки“ и фантазии, но „такава кражба, каквато се прави в Македония, няма никъде“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *