Проф. Николай Младенов: COVID-19 с невиждани поражения по белия дроб

Прави впечатление, че коронавируса агресира много бързо по отношение на белия дроб, пораженията са много тежки. Не е като при първата вълна през пролетта. Различното е опустошението на белия дроб, което е направо страховито. Такива рентгенови снимки, каквито виждаме сега при пациентите, преди сме нямали.

Това коментира пред BTV проф. Николай Младенов, началник на клиника по анестезиология и интензивно лечение.

„Това се случва навсякъде в Европа, не е само при нас. Така че пандемията продължава да настъпва. Затова се обръщам към всички хора – ние трябва да се страхуваме и бих казал, че всеки може да изтегли късата клечка. Затова нека бъдем толерантни един към друг, да се пазим, защото всеки един от нас носи отговорност“, посочи лекарят. Според него бързите антигенни тестове могат да помогнат в тази ситуация.

„Тези тестове установяват за 15 минути дали пациента има инфекция или не. Това е първичния триаж, който трябва да се прави още на място, в дома на пациента. Целта е да се опазят и самите лекари по този начин“, обясни проф. Младенов. „Те са с 97% достоверност“, допълни той. Проф.Младенов призова хората да носят навсякъде маски и да проявяват емпатия към лекарите, както лекарите го правят към пациентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *