Проф. Христова: Ваксините са най-мощното оръжие!

Проф. Христова: Ваксините са най-мощното оръжие!

Твърде е вероятно този случай да остане без други заразени, свързани с него. Пациентът се е самокарантинирал. Той се разболява от среща с друг чужденец, но не на местна почва. Така проф. Ива Христова, и.д на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) коментира първия случай на индийски щам у нас.

И британският, и индийският щам са еднакво сериозни. Индийският вариант се предава до 60% по-лесно и той набира сила, каза още тя.

„Ваксините са нашето най-мощно оръжие. Нямаме друга надежда“, категорична бе проф. Христова и допълни: „Ваксината на Пфайзер е ефективна с 95% срещу британския и 88% срещу индийския вариант“.

„АстраЗенека“ дава с около 5-10% по-ниска ефективност, допълни изпълняващият длъжността шеф на НЦЗПБ.

Опасността не е преминала, тя е навсякъде около нас, припомни проф. Ива Христова. „Антиваксърското движение видя, че няма нищо страшно от имунизацията, но преминаха на темата за ефективността на ваксината“, разкри професорът.

„Пренасянето на вируса, след ваксина, е толкова малко, че на практика няма опасност“, коментира проф. Христова. „Маските могат да паднат при ваксинираните българи“, завърши проф. Ива Христова.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.