Проф. Чорбанов: Няма как да се скрием от вируса, ограниченията няма да имат ефект

Истината е, че строгите мерки няма да помогнат. В това е убеден имунологът доц. Андрей Чорбанов от Българската академия на науките. Той каза, че държави като Испания, които са затворили всичко, нямат сериозен спад на смъртността. За разлика например от Швеция, която е по-либерална.

„Тука не става дума за партизанщина, само и само да сме против. Не смятам, че затварянето ще спре контактите. Никой не твърди, че няма пандемия, че няма починали. Но въпросът е, че точно тези мерки няма да ограничат вируса“, коментира той.

Доц. Чорбанов смята, че „скриването“ на здравото население като деца и студенти ги прави потенциални вирусоносители след това. Той подчерта, че няма как да се скрием от вируса.

Имунологът отбеляза, че мерките може би ще намалят натиска върху лекарите с 15-20%. Но след това пак ще има проблеми. Доц. Чорбанов обърна внимание, че трябва да се мисли и за психиката на хората с едно затваряне на държавата.

„Смятам, че здравната система трябва да бъде много по-добре организирана. Аз силно се надявам, че голяма част от тези мерки няма да бъдат приети“, заяви пред бТВ още Чорбанов.

По повод ваксината специалистът каза, че тя ще е предимно за рисковите групи. Имунологът каза, че ваксина няма. Готовите вече не са минали през всички етапи.

„Ако бъдат регистрирани, ще бъдат през сериозни компромиси. Тази ваксина, която се прави в момента, няма да е готова. Ще видите, че толкова скоро ваксина няма да има както се говорите. Ще видите, че ще се ваксинират хора, които ще подпишат, че са наясно, че ваксината не е минала всички етапи“, обясни специалистът.

По думите му България не е готова да закупи ваксините и да ги съхранява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *