Психиатрите за презапасяването: Лудост е, май трябва да работим в супермаркетите

От няколко дни в хипермаркетите се вият такива опашки, сякаш е Лукановата зима и е настъпила купонната система. За презапасяването и огромното свръхпотребление думата взеха психиатрите.

„Лудницата беше в супермаркетите, аз трябваше да отида там да работя вчера, защото лудницата се премести в магазините, и нашето работно място, на психиатрите, на психолозите, на психотерапевтите изведнъж се оказа в супермаркетите.“, коментира ситуацията психиатърът Владимир Сотиров.

Според експерта, с въвеждането на извънредното положение, правителството излъчва ясно послание към хората – има опасност, бягайте, спасявайте се. Допреди това хората усещаха, че ситуацията е сериозна, реагираха разумно с напрежение, с тревога, до нива, които са адаптивни, които помагаха хората да променят поведението си с оглед на новата ситуация. Хората започнаха да се държат като тълба, влязоха в друг режим на функциониране.

Къде да избягаме, избягахме в магазините, защото това виждахме по телевизията, че се случва.

Според психиатъра, въпреки че държавата казва, че всичко е под контрол, с въвеждането на извънредни мерки показва на практика друго и хората започват да се страхуват, възниква нуждата да не изпускат контрола си. Именно тук идва и феномена – презапасяване с тоалетна хартия, който предизвика множество колажи в социалните мрежи.

Ето и мнението на кардиолога Младен Григоров: „Наистина има една тенденция за подлудяване, извинявам се, че говоря пред психиатърите с такива термини, на човечеството, което не знам дали е случайно, дали е нарочно и така нататък.“

Антропологът Харалан Александров пък отсече: „Ще разберем колко сме гъвкави, колко сме пластични, колко сме пригодени да оцеляваме, нашият вид е изключително опитен в това да оцелява.От вчера България е в извънредна ситуация, съветът е до стоим по домовете си когато това ни е възможно, как обаче реагираме когато се озовем между четирите стени? Оказва се, че човек лесно забравя да разсъждава като отделен индивид.“

Сотиров обясни, че основната функция ан тоалетната хартия е това „да контролира процеса на дефекация и ние сме регресирали отново до едни две годишни инфантилни създания които контролираме тревожността си и света около нас чрез контрол на физиологичните си процеси“.

Това е толкова дълбоко ниво на регрес, че говорим за психотично състояние, не просот за невротично, не за ирационално, а психотично, лудост е!

Според психиатъра не бива да се прекалява с насаждането на тревожност на хората и всеки трябва да усеща, че от него зависи да пази собственото си здраве.

Психиатърът бе категоричен, че политиците са се поддали на паниката и я предадоха надолу към нас. Същото се случи и на глобално ниво, защото светът е едно голямо село, той е глобализиран. Социалните мрежи също не помагат в ситуацията.

Ето и мнението на Цветеслава Гълъбова, директор на психиатричната болница „Иван Рилски“:

„Определено има залитане, ние сме много склонни да се индуцираме един друг с такива неща, все още във фейсбук не ври и не кипи като в предишните дни, но е пълно с конспиративни теории за изкуствено създаден вирус и така нататък, и какво ще се случи, за съжаление все още се политиканства по тази тема. От една страна сме склонни да се поддаваме на такива паники, от друга страна като че ли при тази кризисна ситуация, аз лично виждам и съм обнадеждена едно израстване на хората.“

Не на последното място обаче психолозите съветват не само да засилим разума, но и да не забравяме да съхраним човечността си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *