Психолог: Витае надежда с Коледа да се случи „чудо“ и да заживеем „както преди“

Психолог: Витае надежда с Коледа да се случи „чудо“ и да заживеем „както преди“

Витае надежда с идването на Коледа да се случи „чудо“ – да бъде прекъснат потокът от черни статистики и да заживеем „както преди“. Това каза в интервю за БТА психологът Биляна Стоянова, помолена да коментира тенденцията за по- ранното и по-разточително коледно украсяване на домовете тази година.

Според нея пандемията ни поставя в ситуация на изпитание, като подготовката за един от най-големите празници за нас – Рождество Христово, съвпада с периода на изолация и с неизвестността, която идва след това.

Стоянова посочи, че подреждането, украсяването на дома намаляват чувството на безпомощност, помагат ни да „подредим“ мислите си, да проявим грижа за себе си и близките си, а това дава усещане за смисъл, прави ни свързани с реалността и с хората около нас.

Празникът е особено протичане на времето, в което човекът се опитва да възстанови хармонията, която се губи в трудното ежедневие. Делникът на съвременния човек е забързан, в него има ограничения, много кратки срокове, много роли. Те уморяват. Затова изпитваме нужда от другия ред, на празника, в който ограниченията отпадат, човек изпитва радост от преминаване на граници и така набира нужните сили, за да се справи.

Сега обаче пандемията ни поставя в ситуация на изпитание. Изпитание е и това, че подготовката за един от най-големите празници за нас – Рождество Христово, съвпада с периода на изолация и с неизвестността, която идва след това.

Не е случайна тенденцията, която сте забелязали по отношение на рано появилата се разточителна коледна украса. Романтичната ни представа за празника – възпитана в семейството или възприета чрез масовата култура, го натоварва с едно неимоверно очакване – да създава уют, да бъде пищен, с отрупани трапези, да излъчва изобилие и радост. Въпреки това очакване обаче, тази година липсва общият фон на приповдигнатост.

Витае една неясна надежда – с идването на празника да се случи „чудо“ – да бъде прекъснат потокът от черни статистики и да заживеем „както преди“. Като че ли рано поставената украса изпълнява и ритуална функция – да ни доближи по-скоро до тази граница в навечерието на Рождество, допълни Стоянова.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *