Пулмолог: Бъдещето на коронавируса зависи от поведението на хората

„Шансовете да живеем малко по-дълго с вируса е голям, защото вече в световнен мащаб има над 4 милиона заразени. Нещата са доста разпространени по цял свят“, каза пред БНТ плумологът д-р Александър Симидчиев.

Според него е много малко вероятно коронавирусът да изчезне. Докторът успокои, че няма да е толкова тежко, колкото при първата среща, но ще има пикове в бъдеще.

По думите му, това че има клъстерно разпространение е добър знак, че вирусът се разпространява на определени места, а не масово, където се разгаря като пожар.

„Основното нещо, което движи епидемията е от една страна заразността на вируса, от друга е поведението на хората. Там, където продължава да има контакт между хората, където може да се разпространява вируса, той там се разпространява и оформя гнездо. Там, където хората са достатъчно дистанцирани и спазват мерките за ръце, за физическо дистанциране, там нещата не могат да се разгорят.“, обясни д-р Симидчиев.

По негово мнение много по-добре сме започнали да познаваме вируса. Въпреки, че няма експерти, натрупаните данни позволяват да се правят много по-мотивирани изводи. Започва конвергенция на мненията, която е много по-систематична, много по-филтрирана.

По думите му, истински големият проблем са хората, които ще попаднат в интензивно отделение, защото там е тясното място на здравната система.

Голямата част от това какво ще предопредели да се случи с този вирус вече не е самият вирус, а е поведението на хората. Експерти са напарвили сейфти чек лист, в който са разделени рисковите групи. Това е документ, който ще позволи, връщайки се обратно към нормалността, да не се получи ново заразяване с много заразени.

„Доста различен вирус, трябва да учим още много, все още нямаме експерти по този вирус. Но драма няма, нещата са овладяни. Трябва да спазваме правилата, да си променим поведението така, че да не допуснем втори, трети и четвърти пик.“, заяви още специалистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *