Пуснали убиеца от Борисовата Йоан Матев заради COVID-19

Няма как съдът да гарантира справедлив процес, ако не може да гарантира развитието му. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви съдия Руси Алексиев от Софийския градски съд.

Той е председател на съдебния състав, който гледа делото срещу Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Преди дни съставът на съдия Алексиев пусна под домашен арест Йоан Матев. Решението бе потвърдено и от апелативните съдии.

Основният мотив на магистратите бил, че заради епидемията от коронавирус и отсрочването на откритите съдебни заседания не се знае кога процесът срещу Матев ще бъде подновен.

Съдът вече не е в ситуация да прогнозира, обясни съдия Алексиев.

Той припомни, че откакто се гледа делото от 2017 г. 5 пъти е отказвано на Йоан Матев да излезе от ареста. Според него процесът се развива в разумни срокове и досега заседания е имало почти всеки месец.

В решението си за пускане на Йоан Матев, съдът е указал той да бъде контролиран чрез електронна гривна, както и да бъде проверяван периодично.

Засега не е ясно кога ще е следващото заседание по делото. В момента не се гледат открити съдебни заседания като част от мерките срещу разпространението на коронавирус инфекцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *