Пушалните на кръчмите – място за консумация „на крак“

Пушалните на кръчмите, покрити и оградени с найлони на много места в градовете станаха място за консумация „на крак“. По този начин затворените, заради антипандемичните ограничения ресторанти откриват нови начини, за да привлекат клиенти. На практика заведенията изнасят кухнята си на улицата. Сега вместо със столове и маси, някогашните летни тераси и градини са оборудвани с хладилници и витрини, от които заведението приема поръчки.

Ресторантьорският бранш е един от затворените в момента. Със заповед от края на ноември барове, сладкарници и заведения за хранене затвориха вратите си за клиенти и започнаха да

приемат единствено поръчки за вкъщи

Тогава очакванията бяха, при подобрение на обстановката, заведенията отново да отворят врати за празниците, считано от 21 декември. Това обаче не се случи, затова и браншът търси нови начини да си осигурява приходи. Някои ресторанти изнасят витрини с бързи закуски и храна, лесна за консумиране по път. Това са най-често сандвичи, салати, мезета на скара, безалкохолни напитки, вода, а на места се предлагат и топли напитки – чай, кафе, горещ шоколад, дори греяно вино, подходящи за вечерна разходка из града. Разбира се, клиенти има, тъй като всеки търси топлина или малка разядка, която да хапва, докато се разхожда.

В самите витрини, където са разположени хладилниците, се спазват противоепидемичните мерки – има поставени дезинфектанти, като не се допускат по повече от двама души, понякога и само по един човек може да влезе. Други кръчмари са поставили хладилните си витрини така, че да няма нужда да се влиза, а директно да може да се поръча.

Логично, поръчки се приемат и през деня. По прозорците на летните градини и тераси може да се видят

налепени обяви за евтини обедни менюта,

включващи бургери или други сандвичи. Някои пък взимат пример от колегите си по Черноморието, където менютата са пред ресторанта, за да може човек да ги разгледа и да прецени дали ще поръчва храна. Опашки не се образуват, тъй като обслужването става относително бързо, пише „Монитор“.

Продължава и практиката не само ресторантьорският бранш, но и търговци да напомнят за себе си чрез засилено рекламно присъствие и оферти в социалните мрежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *