Първан Симеонов: Вотът в чужбина ще реши изборите в България

Основната интрига за изборите е коя партия ще е първа политическа сила. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ социологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

Той все пак уточни, че последното проучване на агенцията по поръчка на БНР не обхваща периода, в който Слави Трифонов вече е обявил, че няма да се кандидатира за депутат.

„Това обаче няма да окаже кой знае колко значение. Вотът за партията е вот анти-Борисов и остава“, смята социологът.

„По-скоро има интрига и надолу. „Демократична България“ укрепва позиции в последните месеци“, добавя той.

„Интересно е дали протестните партии ще имат мнозинство. За момента по-скоро не, но изглеждат по-добре отколкото в миналия парламент“, призна Симеонов.

„При ГЕРБ има плавен спад и това се дължи на „Магнитски“. При БСП има задържане на едни позиции. Там рисковете не са малко обаче“, казва социологът.

„ДБ има ръст, ДПС се колебае около едни нива, а при „Изправи се“ има ръст“, каза Симеонов.

„Вотът в чужбина, колкото и голям да е, няма как генерално да пренареди картината“, категоричен е специалистът.

Той признава обаче, че вотът от чужбина може да реши първото място.

„Повече от половин милион души взеха решение в последните няколко дни. Опитът от 4-и април сочи, че не бива да се избързва с прогнозирането“, уточнява Симеонов.

На въпрос дали е възможно ГЕРБ да състави правителство, ако патриотите влязат, Симеонов отвърна:

„Това е партията, която е много близо до бариерата. Може активността да е по-ниска от предния път и това да им помогне. Предполага се, че с хода на кампанията ще утвърдят присъствието си“, каза той.

Изследването е направено в периода 3-11 юни сред 1012 пълнолетни българи, чрез интервю „лице в лице“ с таблети и поръчано от Българското национално радио (БНР). Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *