Първите студенти от Благоевград излетяха за бригада в САЩ през Белград

Първите студенти от Благоевград заминаха на студентски бригади в САЩ, след като преди няколко месеца кампанията бе замразена заради Ковид-19, макар че България не попадаше в списъка на забранените от Щатите дестинации за пътуване. Спонсорските организации, които контролират и подпомагат студентите, докато те са в Америка, наложиха ограничение за пътуванията. Като допълнителна мярка за сигурност ограничението бе 1 месец след отмяна на извънредното положение и изтече на 15 юни, съобщава в. „Струма“.

„Първите заминаха, някои са вече там и са под 2-седмична карантина, други не са“, информира Неделин Мишков, който над 20 г. работи като консултант „Студенски програми“ в агенция, тясно специализирана по програмата „Work & Travel” в България и изпратила първия студент отвъд Океана. Той обясни, че карантината за пристигащи в САЩ е пожелателна и е по решение на работодателите, които осигуряват квартира, храна, обучение и всичко, от което се нуждаят бъдещите им служители.

„Пандемията се отрази пагубно за агенциите, които работят по програмата „Work & Travel”. Кампанията тръгна много добре до март, но заради двете грипни ваканции, които изкарахме, много малка част от участниците получиха визи до обявяване на извънредното положение“, обясни Неделин Мишков, като обърна специално внимание на факта, че програмата е студентска и от посолството на САЩ имат изискване при кандидастване за визи да е приключил първият семестър и кандидатите да са си взели изпитите. „С невзети изпити не може да се кандидатства за виза. Това ни забави, тъй като чакахме да приключат сесиите. Визовите интервюта започнаха на 7 февруари, но тогава само в Американския университет бе приключил зимният семестър, всички останали чакаха. От сесията директно влязохме в грипна ваканция, а от нея – в пандемия“, припомни ситуацията Мишков.

Първата седмица от пандемията в България US посолството все още работеше, тъй като те се движат по техен си график и последните кандидати за визи ги взели тогава. Точно те чакаха да падне ограничението за пътуване до 15 юни, за да отлетят отвъд Океана. Въпросът е в това, че малко студенти имат визи и доста от участниците в програмата, особено пътувалите вече един път, чакат посолството да отвори, за да кандидатстват и да заминат.

„Честно казано, аз очаквах повече хора да се откажат от тези, които имат визи, но процентът е много малък. Повечето студенти искат да тръгнат, родителите им също. Имаше и такива, които се изплашиха, но основното отказване ще дойде от късното заминаване и от това, че някои работодатели отпаднаха от списъците като такива“, смята Мишев. Той посочи, че в началото на пандемията спонсорските организации в САЩ въвели нови изисквания към работодателите във връзка с Ковид-19, които включват поредица от мерки като социална дистанция и др. за осигуряване на безопасна среда и работодателите, които не могли да ги покрият, отпаднали от списъка, тъй като контролът е много строг.

Годишно от България по програмата „Work & Travel” за САЩ пътуват между 5000 и 6000 студенти. Те масово тръгват в средата на юни, когато им приключва лятната сесия. Изключение правят студентите в АУБ и някои от специалностите на ЮЗУ, които свършват по-рано.

„Единственото, което губят студентите, които са подали документите си, но сега се отказват от участие в програмата и да заминат за САЩ, е една минимална такса, която е за направените разходи и е фиксирана в договора“, обясни Неделин Мишев и допълни: „За съжаление, пандемията се случи в такъв момент, че всичко е платено, направено и свършено. С нашата спонсорска организация успяхме да разработим схема за следващата година да се пренасят депозитите от тази и студентите да получат отстъпка от прогамата, което да им минимализира реално загубите. Ако пандемията се беше случила преди Нова година, ситуацията щеше да е съвсем различна, но сега всички сме губещи“, каза консултантът на „Студенски програми“ и отбеляза, че ваканционният сезон започва през юли и с август са двата най- силни месеца, затова все още не всичко е загубено.

„Опасенията на мнозина, че ще изкарат по-малко пари, не са съвсем оправдани. Ако в нормален сезон в градче на Кейп Код например има 500 студенти, сега там ще са 10, т. е. работата е колкото искаш. На няколко места работодателите вдигнаха заплащането, предлагат безплатна квартира, обявиха, че ще плащат и извънреден труд само и само да привлекат студенти. Проблемът с работната ръка е сериозен наистина. Това са малки курорти (тъй като студентите нямат право да работят в големите градове), в които дори всички местни хора да работят, пак няма да стигнат да покрият нуждата от работна ръка в активния сезон. От тази гледна точка като заплащане ще бъде добре. Единственото притеснение е от втора вълна на коронавируса, но това никой не може да предвиди. Здравната им застраховка покрива лечението, не дай си Боже да се случи нещо. И затова всеки лично трябва да прецени рисковете, като ние сме дали опции за избор“, каза Неделин Мишев.

На въпрос докога има смисъл да заминат българските студенти за САЩ тази година той бе искрен: „За себе си съм поставил срок до края на месеца. Ако американското посолство не тръгне да работи до края на юни и първите дни на юли, няма да има много смисъл българските студенти да пътуват по-късно. Иначе те бързо обработват документите и до 3-4 дни студентите ще могат да тръгнат, а като се има предвид, че реално сезонът в САЩ стартира от националния им празник, всичко ще е в реда на нещата и до 30 септември, до когато имат право на работа, правят 3 пълни месеца.

В момента цените на самолетните билети не са по-високи и пандемията не им се е отразила, а и студентите летят на студентски тарифи, които са фиксирани, но проблемът е, че трудно се намират места.

„Единствената опция да летят до Щатите първите ни студенти е от Сърбия. Има полет София – Белград, Белград-Ню Йорк, но престоят е 24 часа и българите предпочитат за 4 часа по магистралата да стигнат до сръбската столица“, обясни Наделин Мишев. През Истанбул в момента не се пътува, защото страната е още затворена, а и след събитията през последните години родителите и студентите предпочитат да пътуват през Европа. Но пък Шенген е затворен. Мишев обясни, че в ситуация като тази година не попада за първи път, преживял го е вече три пъти. Първият било заради 11 септември, вторият – финансовата криза, и сега Ковид-19. „Хубавото е, че след тези кризи сезоните са много силни и започва рестарт на икономиката. В САЩ доста пари се наляха реално и в икономиката, и на хората и това е една от причините, поради която американците не искат в момента да работят, по- изгодно им е да си стоят вкъщи. Това е парадокс, какъвто, доколкото знам, има и Англия, отбелязва опитният консултант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *