Първият заразен в Италия оздравя, почина баща му

За всички в Италия Матия от Кодоньо е известен като пациент №1 от коронавируса. 38-годишният бизнесмен от Ломбардия, чиято самоличност се пази в тайна, беше регистриран на 20 февруари като първия заразен с вируса на италианска територия.

Матия никога не е ходил в Китай и още не е ясно как се е заразил, защото не беше открит нулевият пациент, предаде „24 часа”.

Месец след регистрирането си като заразен, предприемачът от мултинационална компания все още лежи в болница, но не е в интензивното отделение.

Той вече диша сам в стаята си в поликлиниката на Павия, където го лекуват. “Откачихме го и от последния апарат за командно дишане. Най-после можем да кажем, че оздравява. Сега плаче от щастие”, казва пред в. “Република” главният лекар Рафаеле Бруно.

Матия ще се върне до дни у дома си, където го чака бременната му в деветия месец жена. Тя също беше заразена, но оздравя. Връщайки се вкъщи, Матия няма да завари 78-годишния си баща Морено. Той почина от коронавирус в болницата на Кремона, където беше откаран в края на февруари. Подобно на сина си, и Морено беше здрав и спортен тип, нямаше никакви заболявания, преди да се зарази.

Майката на Матия – Франка, също беше заразена и още е под карантина. „Удържах, защото знам, че ще стана баща. Докато бях интубиран, си мислех, че ако бях сам, щях да се оставя. Животът на другите е този, който те дърпа напред”, споделил Матия пред медицинска сестра.

Самата одисея на мъжа, преди да се превърне в италианския пациент №1 от коронавирус, е доста любопитна.

Матия отива с оплаквания в болницата на Кодоньо на 18 февруари – два дни преди да го приемат в нея. Връщат го – никой тогава още не предполага, че може да е заразен с коронавирус, който изглежда все още китайски феномен. Матия не е бил в Китай, а по онова време медицинският протокол предвижда тест за коронавирус да правят само пребивавали в Китай хора. Италианецът дотогава е имал изключително активен социален живот, участвал е и в местния маратон, но не е напускал Ломбардия.

Когато на 20 февруари той се връща в болницата на Кодоньо във влошено състояние и няма обяснение защо, дежурната анестезиоложка решава да престъпи протокола, защото ѝ хрумва „невъзможното” – че Матия може да е заразен с Covid-19.

„Когато един пациент не реагира на нормалното лечение, знам, че трябва да търсиш невъзможното и да не игнорираш и най-лошата хипотеза – така са ме учили в университета”, казва анестезиоложката Анализа Малара.

На следващия ден Матия е транспортиран спешно в болницата на град Павия, защото състоянието му е изключително критично. След като става ясно, че е носител на вируса, всички се втурват на лов за нулевия пациент в Италия и провинция Лоди.

Невъзможно е да бъде открит, невъзможно е и да се преброят хората, имали контакти с Матия. Самият той няма понятие какво става около него, нито че е пациент №1 от коронавируса.

На 23 февруари 11 провинции в Северна Италия се превръщат в червена зона. Месец по-късно заразените в страната вече прехвърлят 53 000, но това е само регистрираният брой. Не е ясно колко са заразените без симптоми на болестта. Експерти предполагат, че може да са до 10 пъти повече. Единственото желание на Матия сега е да види раждането на детето си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *