Първият пътнически кораб, който свързва Измир с гръцки остров, пристигна на Лесбос

Първият пътнически кораб, който свързва Измир с гръцки остров, пристигна на Лесбос

Отношенията между Гърция и Турция може и да се намират в трудна точка, но гражданското общество, местното самоуправление от двете държави и работещите в туризма работят за приятелството и сътрудничеството от двете страни на Егейско море, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ.

В този контекст в пристанището Митилини на гръцкия остров Лесбос днес пристигна първият кораб, който свързва пряко турския град Измир с гръцки остров.

Това е катамаран, собственост на корабната компания на градската община в Измир, който тази сутрин направи пробно плаване.

След като премине през инспекция от компетентните служби, той ще започне редовни курсове между Измир и Митилини от 17 юни.

На първото пътуване беше и президентът на корабната компания Осман Хакан Ерсен, който подчерта, че между двете държави трябва да съществува добросъседство и че институциите и от двете страни работят за мира в Егейско море.

Туристическият агент, който ще обслужва маршрута, Фотис Алдан, заяви, че в Измир има голям интерес към посещения на остров Лесбос. Корабът ще пътува всеки петък, в началото само с турски туристи, а от юли, когато бъде свързана системата за издаване на билети, ще има възможност да пътуват пътници и в обратната посока – от Митилини към турския бряг.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *