Първият унифициран интерактивен протокол за лечение на Ковид-19 в МБАЛ-Благоевград

Първият унифициран интерактивен протокол за лечение на Ковид-19 в МБАЛ-Благоевград

В МБАЛ – Благоевград бе приет първият унифициран интерактивен протокол за лечение на пациенти с Ковид-19. Протоколът е синтез на най-добрите триажни и терапевтични практики, които се прилагат от медиците в САЩ, Великобритания и Израел през последната една година на Ковид пандемията. Огромният труд е дело на началника на хирургично отделение в МБАЛ Благоевград д-р Димитър Димитров и неговият син д-р Джордж Димитров, който наскоро се дипломира като лекар със Златен Хипократ, а също е генетик, молекулярен биолог и изследовател онколог.

Протоколът не просто предлага унифицирана схема за лечение, но и алгоритми за изчисляване на моментното състояние на пациента на база обективни находки и лабораторни анализи, които само за секунди дават ориентация на лекарите дали болният се нуждае от хоспитализация и какъв е рискът за живота му в рамките на следващите 24 часа. Протоколът на лекарите баща и син Димитрови е дигитализиран, с много препратки към видеа и рецензирани информационни интернет страници, което е не просто уникално, а революционно за българското здравеопазване. Това е оценката на софийския инфекционист д-р Трифон Вълков, който го определи като научна „монография“ по тази тема.

Репортер на в. „Струма“ е първият, пред когото нагледно бе направена демонстрация на алгоритмите в унифицирания интерактивен протокол. Ето какво разказаха двамата лекари.

Д-р Димитър Димитров: „Анализирайки какво се случва в света и в България, стигнахме до извода, че западните развити здравни системи като американската, британската и израелската, имат строго унифицирани протоколи за лечение на Ковид-19, базирани не на анекдотични доказателства и лични мнения, а на метаанализи и на клинични изследвания, включващи стотици хиляди участници. Трите протокола, всеки от по 300- 400 страници, са много близки, като в тях е описано ясно кога, къде и какво да се прави в зависимост от тежестта на заболяването, откога, докога да се прилага и какъв е ефектът от терапията. Може би заради наличието на тези протоколи смъртността в САЩ е под 2 %, около 2 % във Великобритания и 0,6 % в Израел. В България, за съжаление, смъртността е около 4 % , и една от многото причини е може би липсата на единни протоколи за лечение на Ковид-19. Парадоксът е, че всяка една болница работи със собствен протокол и даже отделенията в една и съща болница работят с различни подходи. Много често в тях са включени лекарства, които не са с доказана клинична ефективност и липсват научни доказателства за тях, а са обект на лични предпочитания.

Затова с моя син д-р Джордж Димитров решихме да извадим есенцията от световната наука и практика и да се опитаме да направим един унифициран протокол, който, ако не на национално, да се ползва на регионално ниво в Благоевградска област. Протоколът беше валидизиран, за което много сме благодарни на д-р Трифон Вълков. Той е лекар инфекционист от Инфекциозна болница в София, който следи актуалните тенденции за лечение на коронавируса и ги прилага рутинно в практиката. Той активно подкрепи това, което сме направили, и неговото мнение е, че такъв протокол в България не е имало досега и повече прилича на монография, отколкото на обикновен сбор от протоколи.

Д-р Джордж Димитров: „Създаването на протокола продължи 3-4 седмици, но подготовката отне около една година. И двамата с баща ми изчетохме най-новата специализирана литература, изкарахме платени курсове в западни университети за обучение и усъвършенстване на лекари в Ковид пандемията. Сертифициран съм от университетите Станфорд и Джон Хопкинс. Всичко това и проверките на протоколите за лечение в САЩ, Великобритания и Израел ни мотивира да извадим есенцията и създадем унифициран интерактивен протокол, който е първият в България.

Дизайнът е дигитализиран, т.е. всеки може да го има на телефона, на компютъра, на таблета и във всеки момент да си направи справка за няколко секунди. Интерактивноста му се състои в това, че в самия него са вградени препратки към нагледни видеа и рецензирани научни сайтове, потвърждаващи и разширяващи написаното. Има алгоритми за обективизиране на находките, за антикоагулантната терапия на пациента и поведението му след дехоспитализация. Подробна информация за степените на тежест на заболяването са описани в отделни секции. Терапевтичните подходи са обобщени в една фигура; как болестта прогресира в течение на времето и какъв е подходът във всеки един момент. Например за лека тежест, т.е. когато пациентът е амбулаторен и си е вкъщи – без задух, но има някакъв риск за влошаване, една от препоръките е например белодробна физиотерапия.

Вградена е препратка към видео, където се демонстрира рехабилитация на такива пациенти и всеки лекар може да види какви са правилните упражнения, които се препоръчват за дихателна гимнастика вкъщи. Второто основно нещо, което трябва да правят тези пациенти, е рутинното измерване на наситеността с кислород на кръвта. Има видео и затова. Аз съм избирал лицензирани видеа от американското, английското и израелското здравеопазване, които са публични на сайтовете на техните министерства и са за свободно ползване”.

Д-р Димитър Димитров: „Освен точните протоколи за лечение на Ковид-19 съобразно тежестта на заболяването, ползвани от медиците, в тези три водещи държави бяха пуснати филмчета и видеа с обяснения за обикновените хора. На достъпен език е разяснено какво е заболяването и какво да направите. В Англия и Израел на всеки карантиниран с доказан PCR тест се изпраща временно безплатен пулсоксиометър и термометър, за да си мери сатурацията и температурата 3 пъти в деня.

Дадени са точни и ясни указания при какви нива на сатурацията да се свърже с личния си лекар и кога с Бърза помощ. Показано е нагледно какво трябва да се прави във всеки един момент. Докато в България има препоръки, но те са разхвърляни. За съжаление, неизвестното плаши и всява паника. Дори и това заболяване вече е предсказуемо. Ако на хората се обясни какво представлява заболяването и какво трябва да се прави в различните му фази, това ще доведе до намаляване на паниката сред населението, до по-добра организация и минимизиране на натиска върху здравните институции.

Д-р Джордж Димитров: „Като цяло протоколът е насочен към болничните лекари, но е достатъчно достъпен и за доболничната помощ. В протокола, съобразно тежестта на заболяването, са посочени медикаментите за употреба. Ковид-19 има два основни периода – първият е репликационният, когато се размножава, а вторият – имунният, когато има възпалителен отговор, който може да засегне всеки един орган от нашето тяло. Ремдесивирът трябва да се дава в репликационния стадий, който включва пациенти с умерено-тежка болест, зависими от неинвазивен кислород. Той би могъл да се включи и по рано, но тогава ще бъде даден „на сляпо“, тъй като около 85% от пациентите минават заболяването леко и даже безсимптомно. Това е според критериите на Националния институт по здравето на САЩ.

В протокола всичко това е описано – как да прецениш тежестта на заболяването и как да го обективизираш, защото интерпретацията на клиничната картина е различна между лекарите. Има лекари с 2 г. стаж и 20 г. стаж и може да се получи разминаване. За да се минимизира тази разлика, бяха включени алгоритми или калкулатори, които на база на обективните находки в пациента, които включват кръвни, биохимични изследвания, рентгенови и клинични признаци, може да се изчисли какъв е процентът или лошият шанс на пациента за постъпване в реанимация, смъртността, благоприятното за дехоспитализация време и 30-дневният риск от смъртност след изписване. Защото, за жалост, има случаи, когато се изписва пациент напълно „здрав“ и той до 30 дни умира. Това може частично да се предскаже, използвайки тези алгоритми. Когато се открие пациент с висок риск по този индекс, трябва да му бъде обяснено, че след изписването си трябва стриктно да следи състоянието си; да бъде в постоянен контакт с личния си лекар, да продължи с измерването на сатурацията и температурата, защото още не е излязъл от „дълбоките води“. За жалост, смърт винаги ще има. Но може да минимизираме риска от смърт чрез обективизация на находките”.

Д-р Димитър Димитров: „Всъщност това е една от причините за изготвяне на протоколите. В момента вече работим по тях, след като бяха приети. Благодарни сме на нашите колеги от МБАЛ – Благоевград – завеждащите отделения и на изпълнителния директор д-р Огнян Митев, че ни предостави тази възможност. Предстои той да бъде качен на компютрите в МБАЛ – Благоевград и всеки един лекар ще има достъп до него, както и до алгоритмите за триаж и лечение. До момента в протокола са включени 12 медикамента, които не бива да се ползват поради вредност и неефективност, подкрепени от становища на СЗО, Националния институт по здраве на САЩ, ЕМА и др. Има описание и на различните ваксини. Протоколът предстои да се публикува като монография и да се популяризира. Освен че е огромен труд, това е уникално нещо. Това не са наши думи, а на водещи лекари инфекционисти. Всъщност това е целта – унифициране на лечението за Ковид-19, както е на Запад. Тогава болестта ще може да е предвидима”.

Баща и син д-р Димитрови в момента прилагат на практика унифицирания протокол за лечение на Ковид-19 на пациентите в отделението на хирургия на МБАЛ – Благоевград. Д-р Димитров- младши възнамерява да остане до края на лятото с цел подпомагане и облекчаване на работата в МБАЛ – Благоевград по време на Ковид пандемията, след което ще замине за Англия, където вече има предложения за работа като лекар.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *