Първият ваксиниран – д-р Иван Маджаров: Искам да дам пример!

Председателя на БЛС д-р Иван Маджаров е първият ваксиниран срещу COVID-19. „Правя го, защото вярвам в постиженията на медицинската наука. Второ, защото е крайн овреме да заживеем както преди епидемията. Трето – за да дам пример на пациентите“, обясни д-р Маджаров.

И добави че именно ваксините дават възможност, да са контролират тежки заболяваиния. Самият той не се тревожи от странични ефекти, има единствено леко хипертония, която е контролирана. На въпрос за различните видове ваксини, д-р Маджаров отвърна, че няма значение по каква технология е направен един самолет ако той служи на авиацията и е достатъчно безопасен и активен. Всеки момент се очаква да бъде дадено началото на ваксинирането срещу COVID в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, на което ще присъстват и кметът Здравко Димитров и областният управител Дани Каназирева, половин час е и акцията в УМБАЛ „Пълмед“.

След УМБАЛ „Пълмед“ щафетно ваксинирането срещу ковид продължава и в други пловдивски болници – в 11 ч. е стартът в УМБАЛ „Каспела“, в 11.30 – в МБАЛ „Св. Мина“. В 13 ч. братя Енчеви ще поставят началото на акцията в болница „Медлайн“.

Още до края на днешния ден се очаква да бъдат имунизирани над 160 медицински лица, а в следващите 4 дни – още около 440 в града и областта.

Ваксинирането в Пловдивско ще обхване персонал от общо 12 болници – държавните УМБАЛ „Св. Георги“ и УМБАЛ „Пловдив“, общинските МБАЛ „Св. Мина“, „Св. Пантелеймон“ заедно с бониците в Раковски и Асеновград, както и 6 частни: УМБАЛ „Каспела“, УМБАЛ „Пълмед“, УМБАЛ „Еврохоспитал“, МБАЛ „Св. Иван Рилски“, МБАЛ „Централ Хоспитал“, „Медлайн клиник“.

Успоредно в РЗИ ще се правят имунизации на лекарите от Спешна помощ, доболничната помощ и екипа на инспекцията.

Ваксини на „Pfizer“ и „BioNTech“ от първата пратка с 1100 бройки за пети район, в който попада Пловдив, ще достигнат и до другите локации в него – болниците в Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Сливен, Кърджали.

Поставянето на ваксината е безплатно и доброволно. На всеки се инжектират две дози, след което информационната система ще може да издава удостоверения за извършена ваксинация.

До момента правителството е отпуснало 180 млн. лева за ваксини срещу коронавирус, очакват се още 50 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *