Първи арестувани заради коронавируса у нас! Наглостта им е безгранична

МВнР промени индекса на 13 държави, както следва. България използва 5-степенна скала. Най-високата степен е въведена за Иран, например. Това обявиха от Оперативния щаб за борба с коронавируса. Ръководителят на щаба за борба с коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски каза, че след влизането на мерките за извънредното положение вече има няколко случая на арестувани граждани, които не спазват карантината.

Става дума за шофьори на тирове от Сливница, на които им е казано да стоят вкъщи, а са били хванати в заведение. Отведени са. Един пациент, който си е тръгнал от Военномедицинската академия (ВМА), се е върнал, след като е разбрал за въвеждането на извънредната ситуация. Междувременно от снощи насам няма нови случаи на коронавирус.

Проф. д-р Мутафчийски каза, че общо случаите са 31. Регистрираният най-нов пациент е също от Плевен, където вече има два случая. Той обаче не е свързан с предходните. От щаба казаха, че има специална форма, която се попълват и се попълват регистрираните случаи, за да има точна отчетност. „Разширява се епидемиологичното проучване“, обясни още Мутафчийски. Що се отнася до съпруга на първата жертва на коронавируса у нас, той нито се подобрява, нито се влошава. Остава на командно дишане.

Междувременно от щаба коментираха отново критично въпросите за бързите тестове за коронавирус. „Нито са чак толкова точни, нито чак толкова всеобхватни. Това са рекламни трикове, които може да видите за всяка хранителна добавка“, каза в тази връзка директорът на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантърджиев.

Кантарджиев обясни схемата на лабораторна диагностика на коронавируса. Взима се материал от горната дихателна система. Благодарение на правилната диагностика на медиците от Плевен той е установен с коронавирусна инфекция. „Генетичните методи са най-модерното нещо в медицината, те показват наличието на RNK“, отбеляза той и изтъкна, че съвременните тестове дават резултат от изследванията за изключително кратко време.

Проф. Кантарджиев отбеляза, че за да бъде доказан вирус, трябва да има ако не клиника, поне доказан вирус. „Бързите тестове доказват наличието на антитела. Това са защитните белтъци на организма срещу инфекцията, които се появяват дни след развитието на тази инфекция. Бързите тестове не са тези, които доказват началното състояние и те не разрешават къде и как се развива инфекцията. Та бързите тестове не са чак толкова точни“.

„В Плевен вирусът си се движи по пазарите и обществените места и това, че нямаме хилядите случаи като в Италия, е добре. И за си го обяснявам с взимането на противоепидемични мерки. Ако не се ограничат контактите на много хора на едно място, става ужасно като в Италия“, заяви още проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Мутафчийски заяви, че се съобщават само положителните проби на изследваните пациенти. Има специална форма, която се изпраща по имейл и на хартиен носител, за да има строга отчетност. На въпрос дали ще се затворят фризьорските салони заради извънредното положение, той отговори, че в заповедта на министъра не пише нищо за това, така че те остават отворени. Ситуацията е коментирана и в щаба и от там е преценено, че там инструментариумът се обработва, записванията са с предварителен час и не се получава струпвания на хора. „Така че нямаше основание да лишим хората от това“, отбеляза проф. Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *