Първи звънец за 717 400 деца: Започва (корона)учебната година

Първи звънец за 717 400 деца: Започва (корона)учебната година

Първият звънец днес оповестява началото на сложна учебна година. Над 717 400 ученици ще пристъпят прага на училищата, като 59 000 са първокласниците. Заради епидемията обаче, учениците няма да тичат свободно из коридорите и школските дворове, а ще трябва да спазват куп предпазни мерки заради коронавируса. Занятията започват с присъствие на учениците в класните стаи, но с уговорката от властите,че при разрастване на епидемията, децата може отново да минат на онлайн обучение вкъщи.

В традиционните тържества днес ще участват само децата от първи, пети и осми клас.

До последно, експерти, учители, родители и вирусолози спорят за новите правила в училище – трябва ли децата да носят маски, да се забрани ли обиколката из кабинетите, да има ли отделни входове в училище и да спазват ли дистанция помежду си.

Всичко това е невъзможно, малките ученици няма как да се държат като в казармата, отсякоха учители и някои инфекционисти преди началото на учебната година. В страната тръгнаха и протести срещу маските в клас.

Един от принципите, възприет е отделните класове е, ако дете се разболее в 14-дневна карантина, да излиза само отделният клас, а не цялото училище.

От Министерството на образованието очертаха два вида мерки -някои задължителни, други само препоръчителни.

Учениците трябва да ползват дезинфектанти, да носят маски в коридорите и общите помещения, родителите да уведомяват, ако в школото има болно дете.

– Ще има няколко различни входа, през които да влизат различните етапи /начален, прогимназиален, гимназиален/ без учениците да взаимодействат помежду си

– Температурата няма да се мери задължително на входа, защото ще забави влизането в час

– В класните стаи учениците няма да носят маски

– Учителите от горния етап ще са с маски или шлемове в час, защото влизат в различни класове

– Някои училища ще се лишат от кабинетната система и учениците ще учат само в една стая

– във всички общи части на училището /коридори, стол, тоалетни, учителска стая/ всички ще носят маски

– В коридорите на училището децата ще се движат така, че отделните потоци да нямат контакт помежду си /движение само отдясно или коридор, разделен на две от ограничители/

– Столът на училището ще е разделен с плексиглас на две /децата ще влизат от едната страна, ще взимат храна, ще сядат в обособен сектор, а после ще излизат от другата страна на помещението/

– Където има възможност в началния етап класовете ще се разделят на две /на чин ще стои по едно дете/

– Междучасията ще започват по различно време, за да не се струпват деца в общите помещения

– Ще има класни стаи на открито

– Ще се подготвят т.н. „изолатори“ в училищата, където децата със симптоми за около час ще изчакват родителите си /следващата крачка е преглед от личния лекар/

– Задължително тестване на деца за COVID-19 няма да има, ако се наложат тестове на учители, те ще са за сметка на държавата.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *