Първи опит за лечение с плазма във ВМА – пациентът е добре

В сряда за първи път във Военномедицинска академия (ВМА) се направи набиране на плазма от доброволци с антитела и вливане на първия болен в тежко състояние с такава плазма, съобщи началникът на академията ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния сутрешен брифин на Националния оперативен щаб.

„Тази сутрин болният е в добро състояние, няма температура и се чувства добре“, добави ръководителят на кризисния щаб за борба с коронавируса.

„За по-далечни резултати и заключения обаче още е рано да се говори“, уточни ген. Мутафчийски.

Той посочи, че ВМА е единственото лечебно заведение, което има собствена кръвна банка, затова и са се възползвали от това преимущество.

„За да може да удовлетворим и искането на многото доброволци с доказани антитела. От три дни ги готвим, за да няма възможност за предаване на кръвни инфекции. След като ги подготвихме, още същия ден се преля прясна плазма, не замразена. Плазмата е набрана от един човек за един човек“, каза още ген. Мутафчийски.

51 са заразените с коронавирус през последните 24 часа. Починали са 4 души. 310 души са настанени в болница. 7 от тях са в „Пирогов“. 9 нови случаи са на болни лекари. 1488 са потвърдените заразени у нас. Най-много болни има в столицата – 711 човека.

От щаба казаха, че ще се обърнат към МВР с настояване да се наказват всички хора, които не спазват задължителното правило за носене на маски. Масово това не се изпълнявало, трябвало да има глоби.

От полета от Амстердам хората са дошли без температура, няма основание за притеснение. Всички, които влизат в България им се мери температурата, увериха от щаба.

Нямало никакво напрежение между щаба и правителството.

Междувременно членовете на външната комисия на Европейския парламент и върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще обсъдят последния доклад на Европейската служба за външна дейност за дезинформацията във връзка с COVID-19.

Службата за външна дейност стана обект на сериозни критики и още по-сериозен медиен натиск в Брюксел. Причината е появилата се информация за смекчаване на тона на първия доклад, който е бил по-критичен към Китай под негов натиск.

Говорителят на върховния представител Петер Стано твърди, че документът е имал две версии – една за вътрешно ползване и втора – за обществен достъп и категорично отрече службата да е отстъпвала под влиянието на Китай. Върховният представител Борел ще отговори на въпроси на членовете на външната комисия, свързани с обвиненията.

В резолюция, приета от Европейския парламент преди около две седмици, евродепутатите подчертаха, че дезинформацията, свързана с COVID-19 е основен проблем за общественото здраве.

Те поискаха ЕС да създаде европейски информационен източник, който да гарантира, че всички граждани имат достъп до точна и проверена информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *