Пътуване до Белгия отложи мегаделото за радикален ислям

Пътуване до Белгия отложи мегаделото за радикален ислям

Адвокат, заминал за Белгия, отложи мегаделото за радикален ислям, което бе насрочено за тази сутрин в Апелативния съд в Пловдив.

Адвокат Александър Попчев, който е защитник на подсъдимата Александрина Ангелова, е заявил, че няма да присъства, тъй като е в Белгия.

Това бе и причината за отлагане на делото за 12 ноември, от 13.30 часа.

Магистратите наложиха глоба за отсъстващия адвокат, тъй като аргументите за липсата му били „пестеливи“. Приложил е копие на самолетния си билет, но не е споменал колко наложително е било пътуването му. Не е ясно и кога са закупени билетите – дали преди или след като е уведомен за точната дата на заседанието. Поради това адвокат Попчев се сдоби с глоба от 1000 лв., която подлежи на преразглеждане, ако аргументира отсъствието си.

В залата бяха всички 14 подсъдими, Ахмед Муса Ахмед бе докаран от ареста. Повечето от тях не пожелаха да бъдат снимани.

12 от общо 14-те от групата на проповедника Ахмед Муса обжалват наложените им от окръжните магистрати в Пазарджик наказания.

Делото е образувано и по протест на Окръжната прокуратура, откъдето пък искат по-сурови наказания за всички 14 подсъдими.

Общо 8 години и 6 месеца затвор даде Окръжният съд в Пазарджик на ромския проповедник Ахмед Муса, обвинен в разпространение на идеите на Ислямска държава, пропагандиране на война и насаждане на религиозна омраза. Освен това магистратите му наложиха глоба от 9500 лева.

За него това е трети процес по сходни обвинения, като още преди излизане на решението по него влезе в сила ефективната му присъда по втория – 4 години затвор.

​С ефективни присъди ​са и повечето от 13-имата му сподвижници, срещу които са повдигнати подобни обвинения. По 3 години и половина затвор и по 7000 лева глоби са дадени на Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак, а на Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев – по 2 години и половина ефективно и по 6000 лева глоби. Веселин Стефанов и Ненко Щерев получиха по 2 години ефективно.

Единствената жена сред подсъдимите – студентката Александрина Ангелова, получи условно наказание от 2 години и половина при 4 години и половина изпитателен период. През това време тя е задължена да посещава пробационен служител. Наложена й е и глоба от 6000 лева.

Всички с изключение на Александър Иванов и Веселин Стефанов оспорват наказанията си.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *