Радев връчва на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство

Радев връчва на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи днес в 11 часа мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарната група в 47-то Народно събрание – ГЕРБ-СДС.

До там се стигна, след като номинираният от „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев върна миналата седмица мандата неизпълнен.

Все още има надежди за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

ГЕРБ обаче обявиха, че няма да излъчат кандидат за премиер и ще върнат втория мандат на държавния глава.

В консултации за съставяне на правителство с третия мандат обаче опозицията ще участва, след като ги насрочи президентът.

„Ако ГЕРБ върне вторият проучвателен мандат, ще поканя всички политически партии на консултация.“ Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, след завръщането си от Черна гора.

По думите му политическата криза се изостря. Партиите трябва да заявят какво решение предлагат, добави той.

До края на юли парламентът ще бъде натоварен с важни очаквания, както за съставянето на правителство, така и за приемането на важни закони, заяви Румен Радев.

Бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата по съставяне на правителство преди края на юли приключва дейността на правителството и парламента, каза още той.

Държавният глава посочи, че ако се стигне до нови избори те най-вероятно ще се проведат през октомври.

Фигурата на финансовия вицепремиер Асен Василев в ролята на министър-председател в евентуален кабинет, съставен след връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, е едно от ключовите и незаобиколими условия на „Продължаваме промяната“, за да участват в управленска формула.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *